Pátek, 29. března 2024

MZe loni vydalo na boj se suchem 14,9 mld. Kč, meziročně víc

MZe loni vydalo na boj se suchem 14,9 mld. Kč, meziročně víc

Ministerstvo zemědělství vydalo loni na boj se suchem 14,9 miliardy korun. To je meziroční zvýšení o zhruba devět procent, předloni šlo o 13,7 miliardy Kč. Loni více než deset miliard korun bylo z evropských zdrojů. Dnes to na tiskové konferenci ke Světovému dni vody uvedl náměstek ministra zemědělství pro sekci vodního hospodářství Aleš Kendík. Dva roky se daří plnit heslo, že v průměru má být každý den opraven nebo vybudován rybník, dodal. Loni jich vzniklo nebo bylo opraveno 372, předloni 387.

Podle Kendíka bude ministerstvo v tomto programu pokračovat, do roku 2030 plánuje stát přerozdělit dalších 3,75 miliardy Kč. To umožní vznik 2600 rybníků. Loni stát podpořil obecní rybníky ve dvou programech 550 miliony Kč.

Loni ministerstvo připravilo program na podporu opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody. V něm se zatím vybralo sedm pilotních projektů na obnovu a zabezpečení vodárenských soustav za 700 milionů Kč, vláda na ně schválila 490milionovou podporu. "Tyto projekty zajistí napojení cca milionu a půl lidí na zlepšené zabezpečení nebo zásobování pitnou vodou. V letošním roce byla zahájena příprava rozšíření tohoto programu s předpokládanou alokací 4,4 miliardy Kč na období 2021 -2025," dodalo ministerstvo.

Generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy Petr Kubala poznamenal, že většinou se o vodě hovoří, pokud je jí moc, nebo pokud je jí nedostatek. Ve většině času ji společnost pokládá za samozřejmou a žije ve vodním blahobytu. Koronavirová pandemie podle něj přinesla negativní dopady na některé vodohospodářské společnosti v lokalitách, kde náhle klesly odběry vody. Jde zejména o velká města, odkud zmizeli turisté a byly zavřené vysoké školy nebo koleje.

Aktuálně se v rámci boje proti suchu stát zabývá stavbou šesti přehrad - Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále Nových Heřminov na Bruntálsku, Vlachovic ve Zlínském kraji a Skaličky na Bečvě, která je na hranici Olomouckého a Zlínského kraje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů