Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obchodování s povolenkami má pomoci snižování emisí skleníkových plynů

Obchodování s povolenkami má pomoci snižování emisí skleníkových plynů

Výběr informací o emisních povolenkách (majitel GFG Alliance vyvedl podle odborů podstatnou část emisních povolenek z Liberty Ostrava do Rumunska):

- Systém obchodu s povolenkami zavedla Evropská unie v roce 2005 na základě takzvaného Kjótského protokolu v rámci snahy o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí, po jejichž překročení musí firmy povolenky nakupovat na trhu. Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO2 do ovzduší.

- Podle ministerstva životního prostředí (MŽP) emisní obchodování je nástroj motivující ke snižování emisí skleníkových plynů co nejefektivnějším způsobem. Subjekty, které mají možnost redukovat emise s nižšími náklady, mohou uspořené emisní povolenky nebo jiné emisní kredity prodat těm, u nichž by taková redukce byla nákladnější.

- Obchodovat mezi sebou mohou i státy v rámci mechanismu Mezinárodní emisní obchodování (International Emission Trading, IET). Největším systémem emisního obchodování je Systém Evropské unie pro obchodování s emisemi (European Union Emission Trading Scheme; EU ETS), kterého se účastní i Česká republika.

- EU ETS zahrnuje přes 11.000 podniků ze sektorů energetiky, výroby oceli a železa, cementu a vápna, celulózy a papíru, sklářského a keramického průmyslu, chemického průmyslu, rafinérií a letecké přepravy v 31 státech a pokrývá zhruba dvě miliardy tun CO2 ročně. Podle MŽP byly v roce 2020 emise v EU ETS o 21 procent nižší ve srovnání s rokem 2005.

- V ČR je EU ETS upraven zákonem o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů z roku 2012. Provozovatelé monitorují své emise, vykazují je každoročně MŽP a vyřazují za ně povolenky. Část povolenek dostanou provozovatelé bezplatně, zbytek si mohou koupit na trhu nebo v aukci. Povolenky existují a pohybují se na účtech v rejstříku povolenek, jehož národním správcem je společnost OTE, a.s. Podle zákona mají provozovatelé zařízení, která na základě povolení vydaného MŽP vypouští skleníkové plyny do ovzduší, povinnost mít zřízen účet v rejstříku.

- Počátkem letošního roku nabyla účinnosti převážná část novely o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, respektive ty její části, které nenabyly účinnost už bezprostředně po vyhlášení zákona v lednu 2020. Norma podle MŽP patří mezi klíčové změny předlohy zřízení takzvaného Modernizačního fondu, který bude financován z výnosů dražeb emisních povolenek v EU. Vyhrazena pro něj budou dvě procenta celkového počtu povolenek pro období 2021 až 2030. Podle ministerstva Státní fond životního prostředí ČR jako příjemce peněz z Modernizačního fondu do jednotlivých oblastí podpory rozdělí v letech 2021 až 2030 přibližně 120 miliard korun.

- Aktuální novela dále mimo jiné stanoví, že pokuty firmám za přestupky, které se týkají vykazování emisí a nákupu emisních povolenek, se zvýší desetinásobně až na 20 milionů korun.

- Podle analytiků byl loňský vývoj na trhu s emisními povolenkami nejzajímavější od roku 2005, kdy byl systém spuštěn. Cenu povolenek podle nich srazil především nástup pandemie koronaviru, růst naopak zapříčinily evropské klimatické dohody a informace o vakcíně proti covidu. Z dat burzy Intercontinental Exchange (ICE), která ceny sleduje, vyplývá, že na konci loňského roku stoupla cena povolenek dosud nejvýše - nad 33 eur (asi 865 Kč) za tunu CO2.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů