Sobota, 20. dubna 2024

IEA: Růst kapacity obnovitelných zdrojů energie letos zpomalí

IEA: Růst kapacity obnovitelných zdrojů energie letos zpomalí

Globální růst kapacity obnovitelných zdrojů energie po loňském prudkém růstu v letošním roce zpomalí, protože vyprší platnost vládních programů podpory. Developeři plánují postavit téměř 270 gigawattů nové kapacity pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, což proti loňsku představuje pokles o tři procenta. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ke splnění klimatických cílů je potřeba, aby byl růst vyšší.

Takzvaná zelená energie byla loni vzácným světlým bodem ekonomiky. Kapacita výroby z obnovitelných zdrojů podle IEA vzrostla o rekordních 45 procent. Pomohl k tomu prudký růst v Číně, ve Spojených státech a ve Vietnamu, kde se firmy snažily rychle využít vládní podpory, které platily jen do konce roku.

Letos a příští rok má trh podle výhledu IEA zůstat zhruba na stejné úrovni. Nová kapacita i přes mírný pokles tedy zůstane vysoká a na celkovém růstu nové kapacity výroby elektřiny se budou obnovitelné zdroje podílet asi 90 procenty. Ke snížení emisí v příštích letech je ale potřeba ještě větší rozšíření obnovitelných zdrojů, protože tyto zdroje musejí jednak nahradit uhlí a plyn v elektrárenských sítích, zároveň je ale potřeba, aby držely krok s očekávaným růstem poptávky, protože silniční doprava a průmysl stále více závisejí na elektřině.

Jedna z největších změn se letos odehraje v Číně. Tato země se loni na celkovém růstu nových obnovitelných zdrojů podílela zhruba polovinou, nová kapacita činila více než 137 gigawattů. Letos se však čeká pokles o 20 procent, protože skončil vládní program podpory.

Na druhé straně v jiných regionech, včetně Evropy a Indie, by se měla kapacita prudce zvýšit a vykompenzovat pokles v Číně. A to i přesto, že situace v Indii je nyní nejistá kvůli nejnovější vlně nemoci covid-19.

Obnovitelné zdroje energie se stávají nákladově konkurenceschopné výrobě z fosilních paliv. Výkyvy v nové výstavbě však ukazují, že projektanti stále využívají hlavně vládní programy podpor, upozornila agentura Bloomberg.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů