Čtvrtek, 28. března 2024

DUBNOVÉ AKTUALITY Z CIRKULÁRNÍ EKONOMIKY

DUBNOVÉ AKTUALITY Z CIRKULÁRNÍ EKONOMIKY

Autor: , Kategorie: Cirkulární ekonomika, Publikováno: 12. 05. 2021

Dubnovým tématem byla především nová taxonomie EU, která usnadní investice do udržitelných projektů a ztransparentní komunikaci firem v oblasti udržitelných aktivit. Zvyšující se ceny plastů opět připomněly důležitost navracení materiálů do oběhu a k dispozici je návrh Ministerstva životního prostředí Cirkulární Česko 2040.

PANDEMIE VYHNALA CENY PLASTŮ VZHŮRU

Informovaly o tom Hospodářské noviny 15. dubna. Důvodů k zvýšení ceny je hned několik - kvůli pandemii klesla výroba plastů v EU, únorové mrazy zapříčinily výpadek výroby v Texasu a přetrvávající situace s covidem-19 zvyšuje poptávku po plastech pro zdravotnické potřeby (testy, roušky, vakcíny). Důsledky vyšší tržní ceny plastů mohou mít v příštích měsících dopad i na cirkulární ekonomiku.

,,O plastech se často mluví v souvislosti s odpadem nebo znečištěním přírody. Teď ale vidíme, že plast nejsou pouze brčka a jednorázové obaly. Jde o materiál, bez kterého se neobejde naše infrastruktura, stavebnictví ani zdravotnictví. Potřebujeme se proto na každý plastový výrobek dívat jako na potenciální zdroj a nacházet cesty, jak jej vracet zpět do oběhu. Mnohé firmy už tento princip cirkulární ekonomiky pochopily a věřím, že po podobných výkyvech na trhu se cirkulární ekonomikou začnou do hloubky zabývat i další podniky," komentuje situaci kolem ceny plastů Laura Mitroliosová, ředitelka poradenské společnosti CIRA Advisory.

TAXONOMIE A UDRŽITELNÉ INVESTICE:

Evropská komise navrhla směrnici o podávání zpráv o udržitelnosti podniků, zahájí jednání s Evropským parlamentem a Radou

Evropská unie chce být do roku 2050 klimaticky neutrální. Jedním z akčních kroků, jak cíle dosáhnout, jsou takzvané ,,udržitelné" investice. Investoři ale potřebují jasné nástroje, aby se v aktivitách soukromých firem v oblasti udržitelnosti dokázali orientovat a uměli tak posoudit jejich skutečné dopady. Evropská komise proto teď navrhuje směrnici, která sjednotí kritéria jednotlivých reportů o udržitelnosti firem. Cílem je, aby společnosti ,,podávaly zprávy o udržitelnosti jednotněji, a finanční podniky, investoři a širší veřejnost tak mohli využívat srovnatelné a spolehlivé informace o udržitelnosti". Směrnice patří do širšího balíku aktivit EU pro udržitelné investice, takzvanou taxonomii. EU věří, že její taxonomie a hodnocení udržitelnosti se stane vzorem i pro další státy.

,,Aktivity EU v oblasti taxonomie vnímám velmi pozitivně i z pohledu českých firem. Nefinanční reportingy jsou totiž u investorů i zákazníků čím dál více populární. Zvenčí je ale opravdu těžké umět aktivity firem posoudit, zejména když každá firma ve svém reportingu uvádí jiná kritéria. Věřím, že podobná směrnice vstoupí v platnost co nejdřívě. Pomůže vnést transparentnost do aktivit směrem k udržitelnosti i v cirkulární ekonomice," míní Laura Mitroliosová z CIRA Advisory.

Zdroj: https://www.ciraa.eu/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů