Pátek, 29. března 2024

Unipetrol testuje v závodě u Litvínova chemickou recyklaci odpadních plastů

Unipetrol testuje v závodě u Litvínova chemickou recyklaci odpadních plastů

Unipetrol zprovoznil v závodě u Litvínova testovací pyrolýzní jednotku na zpracování odpadních plastů. V ní bude v následujících třech letech zkoumat chemickou recyklaci plastů a způsob zavedení do standardní výroby. Společnost tak chce rozšířit tradiční výrobu pohonných hmot a plastových produktů z fosilních zdrojů o nové zdroje, které pomohou k dekarbonizaci Česka a jsou v souladu s politikou Evropské unie. ČTK to dnes řekl mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl.

"Téměř polovina plastového odpadu vyprodukovaného v Česku zůstává zatím nevyužita, protože recyklace plastů je náročná. Námi testovaná technologie chemické recyklace toto může změnit," uvedl Tomasz Wiatrak, ředitel a předseda představenstva skupiny. V tuzemsku se podle ministerstva průmyslu a obchodu ročně vyprodukuje přes 400.000 tun plastových odpadů. Z toho je 37 procent využito pro materiálovou recyklaci a 18 procent pro výrobu tepla či elektrické energie.

Unipetrol zásobuje český a středoevropský trh palivy a plastovými produkty každodenní potřeby. Ty vyrábí z ropy, kterou dováží z celého světa. Do výroby se snaží začleňovat i další vstupní suroviny, podle Kaidla zejména ty, které byly doposud vnímány jako odpadní materiál. "Chemická recyklace využívající principy pyrolýzy, neboli termického rozkladu za vysokých teplot, se zdá být velmi efektivní technologií pro opětovné využití odpadních plastů. Dochází při ní k vysokému vytěžení původního odpadu a jeho přeměně na uhlovodíky, které lze zpětně integrovat do petrochemické výroby. Tím dochází k efektivnějšímu využití stávajícího plastového odpadu a k výraznému snížení uhlíkové stopy," uvedl Tomáš Herink, člen představenstva skupiny Unipetrol zodpovědný za výrobu, výzkum a vývoj. "Naší ambicí je v horizontu několika let chemickou cestou recyklovat odpadní materiály z nejbližšího okolí i celé České republiky," řekl.

Výstupem projektu bude návrh technologie na bázi pyrolýzy pro zpracování odpadních plastů a pryží z pneumatik, jejíž produkty budou využitelné v petrochemickém průmyslu při výrobě základních chemikálií, jako je etylen, propylen, butadien nebo benzen. Z těch jsou navazujícími procesy vyráběny finální petrochemické produkty - polyetylen, polypropylen, polystyren apod. V rafinérském průmyslu budou pyrolýzní produkty přidávány do zpracovávaných surovin za účelem zvýšení produkce motorových paliv, tj. automobilového benzinu a motorové nafty.

Na projektu spolupracuje Unipetrol s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a svým výzkumně-vzdělávacím centrem. Náklady na pořízení testovací technologie činily 18 milionů korun, na jejich úhradu dalo ministerstvo průmyslu bezmála sedm milionů. Náklady na samotný výzkumný projekt činí skoro 72 milionů korun. Technologická agentura České republiky přispěla 50 milionů korun.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů - zejména plastů a hnojiv.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů