Čtvrtek, 28. března 2024

Ústecký kraj požaduje podrobné posouzení vlivu těžby lithia na prostředí

Ústecký kraj požaduje podrobné posouzení vlivu těžby lithia na prostředí

Vedení Ústeckého kraje požaduje podrobné posouzení vlivu těžby lithia v Krušných horách na životní prostředí. Novinářům to dnes řekl hejtman Jan Schiller (ANO). Těžit by mohla začít na Cínovci na Teplicku firma Geomet po roce 2023. Zasílat mohou nyní správní orgány a veřejnost připomínky k posuzování vlivu na životní prostředí. Město Krupka už vyjádřilo nesouhlas s těžbou. Krajští radní dali svým usnesením najevo, že těžbu podpoří, pokud nenaruší životní prostředí.

Krajský úřad vydal stanovisko, které rada dnes potvrdila. "Požadujeme, aby se pokračovalo v průzkumu vlivu na životní prostředí," uvedl hejtman. "Pro mě osobně má smysl těžba lithia, pokud z Ústeckého kraje odejde zabalená baterie. Nechceme, aby se tady vytěžilo lithium a odvezlo jinam. Budeme bojovat o to, aby se zpracovalo tady," uvedl Schiller. Radní se nyní sejdou se zástupci firmy Geomet, kteří jim mají představit podrobnosti k těžbě.

"Těžbě lithia v Krušných horách se nebráníme, ale chceme, aby firma Geomet zajistila, že těžba včetně dopravy materiálu zamýšleným produktovodem nebudou mít negativní vliv na obce, krajinu a životní prostředí. Požadujeme proto takové řešení, včetně komplexní studie EIA, které zajistí území dostatečnou ochranu," uvedl radní pro regionální rozvoj Michal Kučera (Spojenci pro kraj). Dodal, že pro něj je také klíčové, aby dobývání lithia mělo pro dotčené území ekonomický přínos. "Není možné, aby se jako v případě hnědého uhlí v kraji těžilo, ale region se stále řadil k těm nejchudším se zanedbanou infrastrukturou. Dobývání a zpracování rud z Cínovce musí znamenat ekonomickou vzpruhu pro celý region," uvedl Kučera.

Plánovaná hlubinná těžba lithia na Cínovci byla jedním z důležitých témat před parlamentními volbami v roce 2017. Firma Geomet v Krušných horách provádí několik let průzkum a drží přednostní právo k těžbě. Na Cínovci je jedno z největších ložisek lithia v Evropě. Podle zveřejněné dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí chtějí těžaři ročně získat zhruba 1,8 milionu tun rudy, která lithium obsahuje. Záměr počítá s tím, že by se ruda drtila na místě a následně dopravovala potrubím na další zpracování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů