Čtvrtek, 28. března 2024

V Teplicích se otevřelo centrum, kam mohou lidé odnášet nepotřebné věci

V Teplicích se otevřelo centrum, kam mohou lidé odnášet nepotřebné věci

V Teplicích se dnes otevřelo takzvané re-use centrum. Místo, kam mohou lidé nosit nepotřebné věci pro někoho jiného, kdo je ještě využije, je v areálu sběrného dvora v Úprkově ulici. Smyslem re-use pointu je dát věcem druhou šanci a předcházet vzniku odpadů, řekl dnes ČTK primátor města Hynek Hanza (ODS).

"Zatím se můžou do re-use centra, které jsme dnes otevřeli, nosit drobné předměty z domácnosti. Ať už je to nádobí, malé kusy nábytku jako židle, nějaký stolek, ale žádné velké záležitosti," uvedl Hanza, který dnes do kovového kontejneru dal dětskou autosedačku. Zaměstnanci společnosti Marius Pedersen, s níž na zřízení centra radnice spolupracovala, donesli například hrnce, helmy na kolo či dětskou postýlku. "Každý občan se sem může přijít podívat, jestli by se mu něco nehodilo a něco si vzít," řekl primátor. Dodal, že služba je bezplatná.

Pilotní projekt zaplatila společnost ze svého rozpočtu, podle pracovníka z Marius Pedersen šlo o pořízení buňky. "Veškerá obsluha a provoz sběrného dvoru je hrazená městem v rámci smlouvy o likvidaci odpadu," uvedl zaměstnanec. Lidé mohou přinášet nebo odnášet věci z centra kdykoli v otevírací době sběrného dvora.

Zřídit re-use centrum má v plánu také Děčín, který ho chce využít i pro sociální služby jako obdobu nábytkové banky. "V rámci připravované zadávací dokumentace na sběrný dvůr, je re-use point zahrnut. Po zhotoviteli budeme chtít zřízení tohoto místa v rámci jeho sběrného dvoru. Poté, co bude město vlastnit vhodný prostor, případně sběrný dvůr, bude re-use point provozovat samo," řekla dnes ČTK náměstkyně primátora Anna Lehká (Volba pro Děčín). Krajské město podle mluvčí Romany Macové otevření re-use centra vyhodnocuje a sbírá podklady z jiných měst, uvedla.

Centrum naopak nepřipravuje Chomutov, ve městě podobnou službu už poskytuje humanitární organizace ADRA. "Konkrétně provozují Charitativní obchod ADRA Chomutov, sociální šatník a nábytkovou banku," informovala dnes ČTK mluvčí města Veronika Říhová. ADRA na svém webu uvádí, že například z výtěžku z prodaného oblečení financuje své aktivity, zejména pak dobrovolnictví u seniorů či u dětí.

Tereza Sajdlová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů