Pátek, 29. března 2024

K těžbě lithia v Krušných horách obdrželo ministerstvo 20 vyjádření

K těžbě lithia v Krušných horách obdrželo ministerstvo 20 vyjádření

K těžbě lithia v Krušných horách obdrželo ministerstvo životního prostředí 20 vyjádření. Na jejich základě zpracuje závěr zjišťovacího řízení a stanoví oblasti, na něž je nutné se zaměřit při zpracování dokumentace vlivu stavby na životní prostředí (EIA). ČTK to dnes řekla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.

Veřejnost se mohla vyjádřit k těžbě lithia u Cínovce do pondělí. Firma Geomet tam chce během dvaceti let vytěžit téměř 40 milionů tun rudy, která obsahuje kov pro výrobu baterií. Připomínky zaslal Ústecký kraj nebo město Krupka na Teplicku, které vyjádřilo nesouhlas s těžbou. Krajští radní dali najevo, že těžbu podpoří, pokud nenaruší životní prostředí.

"Pro mě osobně má smysl těžba lithia, pokud z Ústeckého kraje odejde zabalená baterie. Nechceme, aby se tady vytěžilo lithium a odvezlo jinam. Budeme bojovat o to, aby se zpracovalo tady," řekl minulý týden hejtman Jan Schiller (ANO).

Firma Geomet v Krušných horách dělá několik let průzkum a drží přednostní právo k těžbě. Na Cínovci je jedno z největších ložisek lithia v Evropě. Podle zveřejněné dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí chtějí těžaři ročně získat zhruba 1,8 milionu tun rudy, která lithium obsahuje. Záměr počítá s tím, že by se ruda drtila na místě a následně dopravovala potrubím na další zpracování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů