Čtvrtek, 28. března 2024

Češi třídí pěnový polystyren lépe než před dvěma lety

Češi třídí pěnový polystyren lépe než před dvěma lety

Pořídili jste si někdy novou pračku, televizi či jiný elektrospotřebič? Potom jste se určitě setkali s pěnovým polystyrenem. Drtivá většina bílého zboží se totiž standardně balí právě do obalů z expandovaného pěnového polystyrenu (zkráceně EPS). Obal se stává odpadem prakticky okamžitě. Jenomže kam s ním? Z aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR vyplynulo, že 13 % Čechů neví, jak s odpadním obalovým materiálem naložit poté, co z něj zboží vybalí. Třídící návyky Čechů se přesto oproti roku 2019 výrazně zlepšily.

Obalový pěnový polystyren se skládá z 98 % ze vzduchu a z 2 % z polymeru. Jedná se o velmi dobře recyklovatelný materiál, záleží ovšem na tom, v jaké podobě je vhozen do žluté popelnice či odvezen do sběrného dvora. V současné době už jsou k dispozici technologie, které dokáží vyčistit těžce znečištěný materiál, který poté lze znovu využít. Mnohem efektivnější je však sbírat čistý odpadní pěnový polystyren odděleně a následně jej znovu použít na nové výrobky.

Kam s ním?

Z průzkumu realizovaného sdružením EPS vyplynulo, že 13 % dotazovaných by obalový polystyren vyhodilo do směsného odpadu. Ten ale následně končí na skládce či ve spalovně, jinými slovy, nelze již dále využít a přímo tak přispívá k znečištění životního prostředí. Pozitivní zprávou ovšem je, že se počet lidí, kteří polystyren netřídí, snižuje. Konkrétně o 4 procentní body v porovnání s odpověďmi z průzkumu realizovaného v roce 2019, kdy 17 % dotazovaných uvedlo, že obaly z EPS vyhazují do směsného odpadu.

TIP: Spolehlivě vám poradí kam s polysterenem ve vašem okolí aplikace www.KAMsNIM

Více jak polovina dotazovaných (57 %) by EPS vytřídila do žlutého kontejneru. Možnosti recyklace takto vytříděného odpadu se ovšem odvíjí od míry jeho znečištění. Zejména mastné stopy mohou jeho plnou recyklaci značně zkomplikovat. Oproti výsledkům z průzkumu z roku 2019 (69 % respondentů uvedlo, že EPS třídí do žlutého kontejneru) zde registrujeme pokles o 12 procentních bodů, ovšem v pozitivním slova smyslu, protože na úkor žlutých kontejnerů dnes více spotřebitelů doveze odpad z pěnového polystyrenu do sběrného dvora. Odpad ze žlutých kontejnerů v nejlepším možném případě skončí také ve sběrném dvoře. Po sběru totiž putuje k dalšímu vytřídění a separaci, ovšem s dalším dílčím krokem v procesu přichází i větší možnost kontaminace materiálu.

Necelá čtvrtina dotazovaných (24 %) odváží odpadní obalový EPS do sběrného dvora. Zde oproti roku 2019, kdy sběrný dvůr ke třídění využívalo pouze 12 % respondentů, registrujeme dvojnásobný nárůst. ,,Nárůst využívání sběrných dvorů k recyklaci EPS vnímáme, jako pozitivní krok. Věříme, že do budoucna bude počet lidí, kteří správně třídí, ještě stoupat. Nesmíme ovšem ustávat v osvětě a neustále apelovat na veřejnost skrze důslednou edukaci," komentuje výsledky průzkumu Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Z průzkumu také vyplynulo, že 5 % dotazovaných odpad z EPS vrací zpátky prodejci. V porovnání s rokem 2019 zde sledujeme nárůst o 4 procentní body. Tento úkaz může souviset i s tím, že stále více prodejců nabízí svým zákazníkům zpětný odběr či výkup odpadního materiálu.

Jak třídit pěnový polystyren, jasně a přehledně

Sdružení EPS ČR u příležitosti dobrovolného závazku podpořit v co nejvyšší míře recyklaci pěnového polystyrenu spustilo nové webové stránky polystyren.cz. Na stránkách se mimo jiné dozvíte, jak třídit jednotlivé aplikace pěnového polystyrenu včetně toho, jak probíhá samotná recyklace. K dispozici je zde také mapa sběrných míst, kde je možné větší množství odpadního polystyrenu nabídnout k následné recyklaci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů