Sobota, 20. dubna 2024

Praha chce pořídit linku na zpracování škváry ze spalování odpadu

Praha chce pořídit linku na zpracování škváry ze spalování odpadu

Hlavní město plánuje pořídit linku umožňující očištění a následné využití škváry, která vzniká spalováním odpadu v malešické spalovně. Jak dnes novinářům řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), škváru očištěnou o kovové a nekovové materiály bude možné použít při stavbě silnic, což od začátku roku umožňuje zákon. Linka za 250 milionů korun by podle náměstka mohla být ve spalovně nainstalována do dvou let.

Po odpadu, který spalovna spálí, podle Hlubučka zůstane škvára v hmotnosti zhruba čtvrtiny původního materiálu. Ročně tak v Malešicích vznikne 65.000 až 70.000 tun škváry, kterou nyní město skládkuje. Náměstek dodal, že magistrát se chce inspirovat například Kodaní, kde linka na zpracování škváry funguje.

"V současném okamžiku dokončujeme studii proveditelnosti, investici na celou linku pro zpracování škváry odhadujeme na zhruba 250 milionů korun," řekl náměstek. Dodal, že zákon od začátku roku sice zpracování škváry umožňuje, stále se však čeká na vydání prováděcí vyhlášky ministerstvem životního prostředí.

Investice do linky by se podle Hlubučka měla rychle vrátit, protože město by ročně ušetřilo až 45 milionů korun na skládkování a zároveň by mělo každý rok utržit 40 až 80 milionů korun za kovy a další suroviny, které linka ze škváry separuje. "V Kodani se podobná linka zaplatila za čtyři roky," řekl Hlubuček. Ze škváry by se podle něj dalo získat až 1500 tun neželezných kovů ročně.

Nejde o jedinou investici, kterou město v areálu kolem malešické spalovny připravuje. V plánu je stavba bioplynové stanice, která by zpracovávala organický odpad na stlačený plyn pro pohon vozidel a také elektrickou energii. Kromě toho podle Hlubučka magistrát uvažuje i o stavbě nebo koupi další obdobné stanice za Prahou, která by byla zaměřená čistě na gastroodpad z restaurací a jídelen.

Pražské služby, které spalovnu provozují, se chystají také nainstalovat třídičku plastového odpadu, která usnadní prodej plastu specializovaným firmám. Město podle náměstka naopak ustoupilo od plánu zřídit v areálu kompostárnu, protože měly z důvodu možného zápachu výhrady městské části a je vhodnější podobná zařízení umisťovat za město.

Pražské služby podle náměstka nyní dokončují instalaci posledního ze čtyř nových kotlů v rámci celkové modernizace spalovny za 2,7 miliardy korun. Provoz je nyní schopen zpracovat až 400.000 tun odpadu ročně, zvýšila se efektivita spalování a spalovna již do vzduchu nevypouští prakticky žádné emise, zakončil náměstek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů