Čtvrtek, 18. dubna 2024

Obyvatelé Šumperku od května vytřídili přes 12 tun kuchyňského odpadu

Obyvatelé Šumperku od května vytřídili přes 12 tun kuchyňského odpadu

Více než 12 tun kuchyňského odpadu, který by jinak skončil na skládce směsného odpadu, vytřídili obyvatelé Šumperku od začátku května do konce července. V šumperských ulicích byly na jaře rozmístěny čtyři desítky nádob na kuchyňský odpad, který je poté odvážen do bioplynové stanice v nedalekém Rapotíně. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Soňa Singerová. Podle zástupců radnice je Šumperk prvním městem v republice, které se do třídění gastroodpadu pustilo.

Třídění odpadu z kuchyní bylo v Šumperku zahájeno 3. května. "Během května lidé takto odevzdali k dalšímu využití 2697 kilogramů zbytků z kuchyně, v červenci to již bylo více než dvojnásobek, přesně 5417 kilogramů. Za první tři měsíce fungování projektu se celkové množství suroviny vyšplhalo na 12.348 kilogramů a sběr má vzrůstající tendenci," uvedla Singerová.

O odvoz a zpracování obsahu se stará společnost provozující bioplynovou stanici v sousedním Rapotíně, kde se tento dosud nevyužívaný odpad zpracovává na elektřinu, teplo a biometan. Obyvatelé dodržují doporučovaný postup třídění. "Lidé, kteří se do projektu zapojili a objednali si nádobu na gastroodpad, tam dávali přesně to, co měli. Prakticky vše bylo v mikrotenových sáčcích nebo pytlech na odpad. Nikde nebyl kolem nádob nepořádek," uvedl místostarosta Jakub Jirgl (ANO), který má na starost životní prostředí a odpadové hospodářství.

Dosud obyvatelé Šumperku třídili papír, plast, sklo, nápojový karton, bioodpad, kovy, textil, jedlé oleje a tuky, nádoby na kuchyňský odpad jsou další položkou. Město se tímto krokem snaží snížit objem směsného odpadu. Podle posledních analýz totiž zabírají zhruba 30 procent popelnic na směsný odpad zbytky z kuchyně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů