Pátek, 29. března 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů a suchu k 18. srpnu 2021

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů a suchu k 18. srpnu 2021

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Hladina podzemní vody v mělkých vrtech ve srovnání s předchozím týdnem na území ČR se mírně zvýšila a byla celkově mírně nadnormální. Vydatnost pramenů na našem území byla celkově normální, oproti předchozímu týdnu došlo celkově k mírnému zhoršení stavu. Podíl pramenů se silně či mimořádně podnormální vydatností se oproti minulému týdnu nezměnil, tvoří 11 % všech objektů.

Hladiny většiny sledovaných toků v průběhu týdne převážně klesaly nebo byly setrvalé. Poklesy se nejčastěji pohybovaly od -2 do -30 cm, ojediněle v povodí Malše, Lužnice a Dyje i více. Průměrné týdenní vodnosti dosahovaly většinou Q330 až Q90. V porovnání s dlouhodobými srpnovými průměry dosahovaly týdenní průtoky širokého rozmezí hodnot od 35 do 145 % QVIII. Z hlediska hydrologického sucha se situace oproti předchozímu týdnu mírně zhoršila, přibylo toků, které mají průtoky na hranici hydrologického sucha.

Hladiny většiny vodních nádrží byly v uplynulém týdnu setrvalé nebo slabě klesaly. Změny v zaplnění zásobních prostorů se pohybovaly převážně mezi -3 až +3 %. Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky naplněny z 90-100 % a jsou schopny zabezpečit požadované odběry či zachytit a transformovat případné povodňové průtoky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů