Středa, 24. dubna 2024

Brno již čtyři měsíce sváží bioodpad

Brno již čtyři měsíce sváží bioodpad

Od konce dubna, tedy již třetinu roku, sbírají Brňané systematicky bioodpad. Díky dotaci mohlo město pořídit celkem 1 000 hnědých popelnic o objemu 240 litrů, které jsou umístěny na veřejně přístupných místech. Výběr lokalit byly konzultován s vedením městských částí. Vývoz každé nádoby probíhá jednou týdně.

,,Za prvních sto třicet dní jsme do Centrální kompostárny svezli 421 tun bioodpadu, najeli více jak 9 tisíc kilometrů a obsloužili celkem 14 666 kusů nádob," vypočítává Filip Leder, předseda představenstva SAKO Brno. Dosavadní průměrný vývoz se tak ustálil na 23 tun bioodpadu týdně. V úvodním týdnu se do Centrální kompostárny svezlo necelých 7 tun bioodpadu, v květnu průměrně 15 tun týdně a od června množství svezeného bioodpadu vysoce překračuje 20 tun. Rekordním byl poslední týden v červenci, kdy se do kompostárny dostalo téměř 30 tun.

V průměru 5 % nádob týdně není možné do bioodpadu vysypat z důvodu znečištění, obsahují zejména mastnotu, živočišné zbytky, stavební suť, či nadměrné množství komunálního odpadu. Zbytek se do kompostárny dostane, velmi často ovšem s nutností dotřídění osádkou před výsypem. Co nejde vytřídit přímo na stanovišti separovaného odpadu, se následně musí dočistit v areálu kompostárny. ,,Nějaká ta petka, igelit, nebo plechovka na nás číhá téměř každé nádobě, což svoz bioodpadu prodražuje, neboť kompostárna musí navezený bioodpad ručně dotřídit a zbavit nežádoucích příměsí. Proto bych znovu apeloval a zdůraznil, že hnědé popelnice mají primárně snížit podíl bioodpadu v komunálním odpadu. Jsou určeny pro kuchyňské zbytky potravin rostlinného původu, pro odřezky zeleniny a ovoce, či pro sypaný čaj a kávovou sedlinu. Bioodpad sbíráme proto, aby se z něho mohl vzniknut kvalitní kompost, který využijeme například v péči o zeleň města Brna," zdůrazňuje Filip Leder.

Co do bio popelnice patří? Biologický odpad z kuchyně - zbytky potravin rostlinného původu, slupky a odřezky zeleniny a ovoce, jádřince, ale i sypaný čaj či kávová sedlina.

Do bio popelnice nepatří: živočišné zbytky jako např. maso, tuky, kosti, mléčné výrobky (máslo, jogurt, sýry), oleje ze smažení, textil, cigarety, popel, uhynulá zvířata, exkrementy, plast, sklo a směsný komunální odpad.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů