Čtvrtek, 25. dubna 2024

Co musí splňovat pracovní bunda?

Co musí splňovat pracovní bunda?

Výběr oblečení pro práci se řídí jinými pravidly než výběr oblečení pro běžné nošení. Funkční vlastnosti jsou zde jednoznačně na prvním místě. Co to ale ve skutečnosti znamená? Jaké parametry a charakteristiky pracovních oděvů jsou těmi nejdůležitějšími? Pro určitý typ práce a použití oděvu mohou být samozřejmě některé vlastnosti důležitější než jiné, obecný přístup k výběru je ale stejný ve všech případech.

Pracovní bundy

Pracovní bundy jsou navrženy tak, aby člověku práci maximálně usnadňovaly. Aby tomu tak bylo, musí být především pohodlné. To znamená, že musí mít ten správný střih a vhodnou velikost. V prvním případě jde o čistě subjektivní věc, každý preferuje něco jiného a cítí se dobře v různém typu bundy.

Vhodná velikost je ale něco jiného, bunda musí člověku padnout. To znamená, že nesmí nikde škrtit a omezovat člověka v pohybu. Stejně tak nesmí rukávy plandat a překážet v pracovním poli. V takovém případě by mohlo dokonce dojít k zamotání rukávů do nějakého zařízení a ke zranění pracovníka.

Pro jaké podmínky si bundu kupujeme?

I pracovní bundy se samozřejmě dělí na zimní zateplené, jarní/podzimní bundy a pracovní bundy letní. Zimní bundy by měly kromě toho, že jsou zevnitř zateplené, disponovat i překrytým zipem, přes který nepronikne ani studený vítr. Měly by být také dostatečně dlouhé, aby člověka chránily před mrazem i ve chvíli, kdy se musí ohnout apod.

Zimní a podzimní bundy by měly být nepromokavé, ty letní zase vzdušné a prodyšné. Pracovní oděvy by měly být vyztužené na často namáhaných místech. Pokud se při práci budete pohybovat u silnice, vybírejte si vždy reflexní pracovní oděvy.

Pro práci jsou potřeba nástroje. Pokud se vám zdá, že jsou vždy tam, kde zrovna nejste vy, je to možná proto, že máte málo kapes, kam byste je uložili a měli vždy po ruce. Pro pracovní bundy by měl být velký počet kapes samozřejmostí.

Pracovní bundu a jakýkoliv pracovní oděv je třeba doplnit pracovními doplňky jako jsou např. Rukavice.

Zdroj obrázku: anon_tae / Shutterstock.com
Zdroj: PZ článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů