Pátek, 29. března 2024

Kompostujte, vyzývá MČ Praha 10 své občany. Zájemcům bezplatně zapůjčí zahradní kompostér

Kompostujte, vyzývá MČ Praha 10 své občany. Zájemcům bezplatně zapůjčí zahradní kompostér

MČ Praha 10 pokračuje ve svém ,,tažení" proti odpadům. Již dříve avizovaný dotační projekt pro občany Desítky, na základě kterého si od radnice lze bezplatně zapůjčit zahradní kompostér, je nyní ve fázi možného podání žádostí. Díky kompostérům se nejen snižuje množství odpadů z provozu domácností, ale zároveň lze získat vlastní kvalitní hnojivo třeba pro pěstování zeleniny.

,,Zájemci o kompostér si mohou podávat žádosti jak elektronicky, prostřednictvím formuláře na webových stránkách radnice, tak osobně u nás na úřadě (odbor životního prostředí). Žádosti budeme postupně vyřizovat a s vybranými zájemci podepíšeme smlouvu o zápůjčce s následným darováním. Podmínkou je, aby občané kompostéry využívali výhradně na území Desítky," upřesňuje místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která má v gesci oblast životního prostředí.

Městská část má pro své obyvatele připraveno celkem 500 kusů kompostérů o objemu tisíc litrů, přičemž u 350 z nich se jedná o plastové, u zbytku o dřevěné zahradní kompostéry. Zahájení jejich distribuce je předpokládáno ještě v podzimním období tohoto roku, aby je lidé mohli využít například ke kompostování spadaného listí nebo zahradního odpadu. Bližší informace se občané dozvědí na webu radnice (kde najdou rovněž přihlašovací formulář), případné doplňující dotazy zodpovědí pracovníci odboru životního prostředí na mailu bezodpadu@praha10.cz.

,,Vhodnou surovinou pro kompostování je běžný biologicky rozložitelný odpad rostlinného původu ze zahrad, například tráva, listí, uvadlé rostliny, zbytky ovoce a zeleniny nebo nadrcené drobné větvičky. Kompostovat je ovšem možné také biomateriál, vznikající z provozu domácností. Ať už se jedná o slupky, natě ze zeleniny, rozdrcené skořápky, čajové pytlíčky, kávovou sedlinu či podestýlku domácích zvířat," vyjmenovává místostarostka Komrsková s tím, že kompostování se řadí mezi tradiční (a nejstarší) způsoby, jak předcházet vzniku přebytečného odpadu.

O ekologické osvětě Desítky:

Desátá městská část klade na snižování objemu odpadů, a obecně ekologickou osvětu důraz dlouhodobě. V letošním roce svým občanům téma nabídla ve zhuštěné podobě, prostřednictvím takřka dvouměsíční kampaně Duben bez odpadů. Iniciativa zaujala i odbornou porotu a získala ocenění Komunální projekt roku 2021 v kategorii Ekologický projekt.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů