Pátek, 19. dubna 2024

Zhruba 3,5 metru švédského ledovce ochránila před táním plachta

Zhruba 3,5 metru švédského ledovce ochránila před táním plachta

Nejméně 3,5 metru ledovce Helags v severním Švédsku před roztáním v létě ochránila látková plachta. S odvoláním na organizátory této soukromé iniciativy, která je ve Skandinávii první svého druhu, o tom dnes informovala agentura Reuters.

V důsledku globálního oteplování se zmenšují ledovce po celém světě. Nejvyšší švédská hora Kebnekaise jen za uplynulý rok přišla o dva metry ledové pokrývky.

Experiment s plachtou byl proveden na ledovci Helags, což je nejvyšší švédská hora ležící jižně od polárního kruhu.

"Pokryli jsme malou část ledovce plachtou z vlny a kukuřičného škrobu, abychom zjistili, zda se nám podaří tání sněhu a ledu oproti normálu trochu zpomalit," uvedl spoluautor iniciativy Erik Huss."Plachta ve skutečnosti zachránila před roztáním 3,5 až čtyři metry," dodal.

Huss, který je komunikační konzultant, vystudoval glaciologii a poznamenal, že ledovce jsou nejlepším ukazatelem změny klimatu. "Přesně dokládají, jak se mění klima, a také, co můžete dělat pro ochranu životního prostředí," řekl agentuře Reuters. Nápad s plachtou dostal spolu se švédským dobrodruhem a fotografem Oskarem Kihlborgem.

Plachtou bylo v létě zakryto zhruba 40 metrů čtverečních ledovce Helags. Huss a jeho přátelé ale chtějí experiment zopakovat na větší ploše a zapojit výzkumníky z oboru glaciologie, aby zajistili vědečtější postupy. Zároveň jednají také s výrobcem plachty o tom, zda by bylo možné materiál udělat tenčí, a tudíž lehčí.

Tenčí materiál bude pro rozšíření projektu podle Husse klíčový. Účastníci akce totiž mají v plánu biologicky rozložitelnou plachtu na ledovec vynést, aby minimalizovali emise uhlíku.

Autoři projektu doufají, že zvýší povědomí o tom, jakým hrozbám bude mnoho lidí ve světě čelit, pokud roztají ledovce.

"Miliardy lidí by přišli o přístup k vodě pro zemědělství a průmysl. Kam půjdou? Kde získají vodu?" uvedl Huss. "Miliardy lidí po celém světě žijí u pohoří, jako jsou Skalisté hory, Andy, Alpy, Himálaj (...), kteří závisejí na vodě z ledovců," dodal.

Dalším smyslem akce s plachtou je podle Husse ukázat, že konkrétní činy s cílem zmírnit dopady globálního oteplování mohou přinést výsledky.

Pokrývání ledovců plachtami, aby se zabránilo jejich tání, bylo vyzkoušeno například na severoitalském ledovci Presena. Švédský experiment s plachtou je ale prvním ve Skandinávii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů