Úterý, 19. března 2024

5 principů udržitelné výstavby

5 principů udržitelné výstavby

Ekologie se stává stále důležitější součástí našich životů. Svědčí o tom mimo jiné v různých oblastech se objevující ekologické trendy. I ve stavebnictví můžeme hovořit o ubírání se ,,zelenou" cestou. Příkladem je tzv. udržitelná výstavba, tedy soubor postupů a řešení, díky nimž se stavby v současnosti mohou pochlubit mnohem nižším dopadem na životní prostředí. Jaké jsou principy udržitelné výstavby?

Princip 1: Používání nízkouhlíkových recyklovaných stavebních výrobků

Udržitelná výstavba věnuje zvláštní pozornost přírodnímu bohatství naší planety. Při navrhování a realizaci budov v souladu s tímto trendem jsou stále častěji voleny materiály, které se vyznačují nízkouhlíkovým způsobem výroby a možností opětovného použití.

Mezi ekologické materiály patří mimo jiné dřevo a hliník. Obzvlášť posledně jmenovaný materiál získává na popularitě jako náhrada za mnohem méně ekologické PVC, které je používáno při výrobě okenních rámů nebo dveří. Hliník je recyklovatelný a znovupoužitelný u dalších staveb, což výrazně přispívá k úsporám energie a dosahování cílů souvisejících s uzavřeným oběhem surovin.


Winterova rezidence. Gdaňsk, Polsko Použité systémy: MB-45, MB-78EI, MB-86

Princip 2: energetická úspornost a pasivita

Jednou ze základních vlastností budov realizovaných v souladu s požadavky udržitelné výstavby je minimalizace emisí CO2 do atmosféry. Budovy navržené v duchu ekologie proto musí být nejen energeticky úsporné, ale také podle možností pasivní.

Dosažení těchto kritérií je možné nejen díky uplatnění konkrétních zásad při projektování (např. nepoužívání arkýřů, používání kompaktních tvarů), ale také díky využití určitých technologií. Zvláště souvisejících s výrobou a rekuperací energie.

Vynikajícím příkladem takového řešení je koncept resilient city, který vychází z návrhu města, které je soběstačné a odolné vůči vnějším vlivům. Do tohoto konceptu zapadá již postavené sídliště St. Peter Apartments v Louisianě. Díky solární technologii a síti baterií je schopno si samo vyrábět potřebné množství elektrické energie.

Princip 3: minimální zásah do přírodní krajiny

Ekologické trendy naznačují všem účastníkům procesu výstavby, že udržitelná výstavba by měla harmonizovat s přírodním prostředím realizované budovy. Z tohoto důvodu se ,,zelené" stavby soustřeďují na navržení takového tvaru budovy, který bude co nejméně zasahovat do nejbližšího okolí.

To je spojeno mimo jiné s využitím křivek přírodní krajiny, zohledněním stromů a další vegetace, která roste v bezprostřední blízkosti, nebo (v případě budov v urbanizované oblasti) s přizpůsobením tvaru jiným budovám v okolí.


PETROF Gallery, Hradec Králové, Česká republika. Použité systémy: MB-70HI, MB-78EI, MB-SR50 HI, MB-SR50N EFEKT

Princip 4: promyšlené umístění

Samotná výstavba pasivního objektu s použitím nízkouhlíkových materiálů z hlediska principů udržitelné výstavby nestačí. Stejně důležité je i umístění stavby.

Ekologická budova má pozitivní vliv na bližší i vzdálenější okolí. Například její umístění v blízkosti tramvajových nebo autobusových zastávek zvýší pravděpodobnost, že se uživatelé rozhodnou používat veřejnou dopravu a nechají svá auta zaparkovaná doma.

To následně povede k nižším emisím škodlivých látek do atmosféry a k čistšímu ovzduší v městských oblastech.

Řada urbanistů a architektů také zdůrazňuje důležitost co největšího přizpůsobení moderních udržitelných staveb současné struktuře města. Udržování odpovídající hustoty zástavby (při zachování vzdušných koridorů a pohodlí uživatelů) je nutné z hlediska efektivity veřejných služeb. Přiměřená hustota zástavby také minimalizuje enviromentální náklady, které exponenciálně rostou při výstavbě na okraji města, kde je potřeba zřídit všechny přípojky a vybudovat infrastrukturu, postavit nové cesty, nemluvě o existenci veřejné dopravy.


Rezidence Jičínská, revitalizace kasáren, Mladá Boleslav, Česká republika. Použité systémy: MB-70HI MB-86

Princip 5: Krátký dodavatelský řetězec stavebních výrobků

Posledním z pěti nejdůležitějších principů udržitelné výstavby je vliv dodavatelského řetězce stavebních výrobků na životní prostředí v oblasti, kde se stavba nachází. V tomto případě je klíčová volba takových dodavatelů, pro které je optimalizace logistiky a snížení uhlíkové stopy stejně důležitá jako kvalita jejich výrobků. Abychom se vyhnuli nepoctivým dodavatelům, je vhodné požádat potenciální partnery o příslušné certifikáty a prokázání udržitelné logistiky.

Kratší dodavatelský řetězec znamená nižší náklady na dopravu a nižší množství znečištění vypouštěného do ovzduší při dopravě jednotlivých výrobků na staveniště.

Let's build a better future

Stále více firem působících ve stavebnictví vidí potřebu podporovat trend udržitelné výstavby. Proto iniciují různé projekty zaměřené na zvýšení ekologického povědomí a hledání řešení, jak zastavit negativní změnu klimatu. Mezi příklady takových projektů patří platforma Future Builders vytvořená firmou Aluprof - sloužící k výměně vizí architektů, specialistů na urbanismus a sociologů.

Když hovoříme o společné budoucnosti stavebního průmyslu, můžeme dojít k mnoha zajímavým řešením, díky nimž budou bytová výstavba a výrobní procesy lépe přizpůsobeny nárokům doby klimatické krize. Realizací nových budov v souladu s principy udržitelné výstavby budujeme lepší budoucnost pro sebe a své děti. Budoucnost, ve které se péče o životní prostředí stává základním prvkem celospolečenského přístupu.

Článek sponzorovaný společností Aluprof

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů