Úterý, 23. dubna 2024

15. února - Mezinárodní den zelených stěn

Toto datum připomíná výročí narození vynálezce živých stěn a vizionáře, zahradního architekta Stanleyho Harta Whitea v roce 1891. Mezinárodní den zelených stěn oslavuje a vyzdvihuje krásu a ekologické přínosy živých stěn, zelených stěn, vertikálních zahrad i zelených fasád.

15. února - Mezinárodní den zelených stěn

,,Je rozšířeným omylem, že živá stěna je moderní vynález, protože byla vynalezena před více než 80 lety. Představte si, jak jinak by dnes vypadala naše města, kdyby architekti, developeři, projektanti a vlády učinili z živých stěn Stanleyho Harta Whitea jádro městského rozvoje za posledních 80 let. Hrozila by nám ještě dnes tak závažná klimatická katastrofa, kdybychom po osm desetiletí stavěli naše města zelená, a ne šedá?" vysvětlil James Beattie, provozní ředitel společnosti Pritchard & Pritchard a zakladatel akce GreenWallDay.

V Den zelených stěn (a také narozenin Stanleyho Harta Whitea) 15. února budou všichni z oboru - ať už výrobci, instalatéři, údržbáři nebo majitelé živých stěn - sdílet na sociálních sítích obrázky, videa a případové studie živých stěn spolu s dalším obsahem. To vše s hashtagem #GreenWallDay. Vznikne tak užitečný zdroj informací pro všechny potenciální zájemce.

Dvě desetiletí rychlého růstu

Přestože první patent na živou stěnu byl podán v roce 1938, zelené stěny se staly trendem až v tomto tisíciletí. Od té doby zelené stěny získávají na popularitě po celém světě a stávají se stále většími a velkolepějšími. Současným světovým rekordem (neoficiálním) pro největší projekt zelené stěny je Khalifa Avenue v Kataru, která má celkovou plochu 7 000 m2.

Na světové rekordmany z oblasti zelených stěn můžete kouknout na tomto odkazu.

Živé stěny neboli zelené stěny vznikají tak, že se na vnitřní nebo venkovní zeď či plot připevní skelet z truhlíků, kapes nebo rohoží, do nichž se zasadí množství menších rostlin (nebo i zeleniny). Tyto rostliny jsou udržovány zavlažovacím systémem. Živé stěny mohou být tvořeny také sítí ocelových lan, která umožňují popínavým rostlinám stěnu zarůst.

Foto LIKO-S


Mezi hlavní přínosy živých stěn pro životní prostředí a budovy patří:

  • Zlepšení biodiverzity tím, že poskytují materiál pro rozmnožování, hnízdění ale také potravu pro ptáky a bezobratlé živočichy.
  • Pomáhají zachycovat prach, pevné částice a další znečišťující látky ze vzduchu i dešťových srážek na listech rostlin.
  • Poskytují zimní izolaci budov, čímž snižují potřebu tepla až o 25 %.
  • Živé stěny, které stíní před sluncem, mohou snížit výkyvy teploty stěn až o 50 %, čímž přispívají ke snížení efektu městského tepelného ostrova (UHIE).
  • Chrání budovy před ultrafialovým zářením a deštěm, které mohou stěny poškodit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů