Úterý, 19. března 2024

Putin nepoletí na klimatický summit do Glasgow, oznámil Kreml

Putin nepoletí na klimatický summit do Glasgow, oznámil Kreml

Ruský prezident Vladimir Putin nepoletí na klimatickou konferenci do skotského Glasgow, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Zároveň prohlásil, že otázka klimatu zůstává pro Rusko prioritou. Oznámení komplikuje naděje hostitelské Británie, že světoví lídři ve Skotsku dojednají významnou klimatickou dohodu, poznamenala agentura Reuters. Klimatický summit známý pod zkratkou COP26 začíná 31. října a potrvá do 12. listopadu.

Peskov nejprve podle agentury Reuters uvedl, že Putin se kvůli zhoršení pandemie covidu-19 osobně nezúčastní tento měsíc plánovaného summitu zemí skupiny G20 v Římě. Jednat s dalšími lídry bude přes videohovor. "Bohužel nepoletí ani do Glasgow," sdělil dnes Peskov a dodal, že jiní ruští představitelé se klimatické konference zúčastní.

"Musíme vyřešit, v jakém formátu bude možné hovořit přes videokonferenci, v jakém okamžiku a podobně," odpověděl kremelský mluvčí na dotaz novinářů, zda prezident na summitu v Glasgow přesto vystoupí. "Problematika, o které se bude jednat v Glasgow, je právě teď jednou z nejdůležitějších priorit naší zahraniční politiky," dodal.

Rusko je jedním z největších světových producentů skleníkových plynů a pravidelně se potýká s ekologickými katastrofami. Otázka životního prostředí se dostala do oficiálního diskurzu až v poslední době, podotýká agentura AFP. Putin podle ní dlouho bagatelizoval roli člověka ve změnách klimatu, ale v poslední době změnil postoj, zejména v souvislosti s rostoucím počtem katastrof, například rozsáhlých požárů.

Ruský prezident se klimatu věnoval i v dubnu v tradičním poselství o stavu země a slíbil, že země bude proti klimatickým změnám bojovat. Minulý týden oznámil, že Rusko chce do roku 2060 dosáhnout takzvané uhlíkové neutrality. Tak se označuje záměr, kdy každá země bude ke stanovenému datu schopna neutralizovat tolik emisí, kolik jich bude produkovat.

Rusko od roku 1850 přispělo 6,9 procenty k emisím oxidu uhlíku na celém světě, připomněl list The Moscow Times s odvoláním na novou analýzu expertů ze specializovaného portálu Carbon Brief. Pokud je Rusko v současnosti čtvrtým největším producentem těchto emisí, pak se započtením údajů z předindustriální éry je na příčce třetí, po Spojených státech a Číně. V posledních 170 letech země vyprodukovala okolo 170 miliard tun emisí CO2, tvrdí nová analýza Carbon Brief, která poprvé bere v potaz i půdní a lesní hospodářství, dva klíčové sektory ruské ekonomiky, se kterými je spjata asi třetina emisí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů