Úterý, 19. března 2024

Francouzi stále častěji nakupují oblečení z druhé ruky

Francouzi stále častěji nakupují oblečení z druhé ruky

Francouzi nakupují stále častěji oblečení z druhé ruky, za dva roky tento segment vzrostl o 140 procent. Obyvatele země proslavené módou k nákupu použitého šatstva motivuje snaha o ekologický přístup k vlastní spotřebě i nedostatek financí. Lídrem trhu je sociální síť na prodej mezi jednotlivci Vinted, píše BFM TV.

Letos se ve Francii prodalo nejvíce použitého oblečení v historii. Ve srovnání s rokem 2020 prodeje vzrostly o 51 procent, proti roku 2019 o 140 procent, vyplývá z údajů společnosti Natixis. Tyto výrobky častěji nakupují ženy, tvoří 82 procent zákazníků.

Platforma Vinted má ve Francii 16 milionů uživatelů a v březnu byla druhým nejpoužívanějším internetovým obchodem. Nejčastěji Francouzi nakupují na Amazonu, třetí je prodejce nábytku Ikea, uvádí Foxintelligence. Platforma Vinted výrazně přispěla k rozvoji prodeje oblečení z druhé ruky ve Francii a její francouzská pobočka je největší ze všech webů Vinted na světě.

Trend nákupů použitého oblečení zaznamenaly i tradiční firmy a snaží se mu přizpůsobit. Recyklační sekci má na svém webu německý prodejce Zalando nebo francouzský La Redoute. Velké obchody jako Carrefour nebo Auchan v některých ze svých prodejen zřizují sekce s použitým zbožím.

Oblečení z druhé ruky nejčastěji nakupují lidé od 25 do 44 let, přináší 58 procent tržeb. Největší obnosy utrácejí mladí do 24 let, průměrně nakoupí za 24 eur.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů