Úterý, 19. března 2024

Na La Palmě kvůli nekončící erupci evakuovali další lidi, zachránili řadu zvířat

Na La Palmě kvůli nekončící erupci evakuovali další lidi, zachránili řadu zvířat

Na španělském ostrově La Palma, kde už přes měsíc pokračuje erupce sopky, v noci na dnešek evakuovali dalších pět stovek lidí. Jejich domovy totiž ohrožuje jeden z proudů lávy. Ta už od 19. září na tomto ostrově v Atlantiku zničila na 2185 budov, z toho 229 za poslední dva dny, a zatím nelze odhadnout, kdy sopečná aktivita skončí. Lidské oběti si katastrofa díky včasným evakuacím nevyžádala. Záchranné akce se nevyhnuly ani domácím zvířatům.

Ve středu místní média informovala o zmizení tří psů, které láva odřízla od pomoci a jimž záchranáři skoro dva týdny posílali potravu drony. Nyní se je právě pomocí bezpilotních letounů a klece chystali zachránit. "Máme na ten manévr tak čtyři až pět minut. Použijeme klec s jídlem a snad se pes nebude bát a nastoupí do ní," řekl ve středu deníku El Periódico Jaime Pereira k záchranné operaci. "Dron neunese více než 20 kilogramů, takže je musí vzít po jednom," dodal.

Než ale operace začala, psi zmizeli. Marně po nich pátraly drony s termokamerami a s audionahrávkou, která se je snažila přivolat lidskými hlasy. Společnost, která plánovala záchrannou akci s drony, původně chtěla v pátrání po psech pokračovat, i když se obávala nejhoršího. Nakonec však podle agentury Reuters v sopečném popelu v zakázané zóně objevila lidské stopy a transparent, podle kterého jsou psi mimo nebezpečí.

Záběry plachty s nápisem "Buď silná La Palmo. Psi jsou v pořádku. A-Team" obletěly sociální sítě. Přítomnost transparentu potvrdil i Pereira, podle kterého se psy patrně podařilo neznámému týmu zachránit už před několika dny. Povrch lávy v okolí dvorku, kde byli psi uvězněni, podle něj v některých místech vychladl na 40 až 70 stupňů Celsia.

Na La Palmě se od erupce sopky podařilo zachránit už řadu zvířat. Jeden ze záchranářů tento týden dokonce umělým dýcháním a masáží srdce oživil kočku, která se nadýchala toxického plynu z lávy a měla zástavu srdce. Kočka je nyní v péči veterinářů a pokud se neozve její majitel, bude si ji její zachránce moci adoptovat.

Láva ze sopky masivu Cumbre Vieja od 19. září zaplavila na 870 hektarů, z toho asi 54 za posledních 48 hodin. Podle satelitního sledování programu Copernicus zničila také 2185 budov. Evakuováno muselo dosud být asi 7500 lidí, z nichž někteří už jsou zoufalí z nekončícího chrlení lávy a pokračujících otřesů. Experti v počátcích erupce odhadovali její trvání na několik týdnů až tři měsíce, odhady zatím nijak nezpřesnili.

Od středy zaznamenali seismologové na La Palmě čtyři desítky otřesů, nejsilnější dosáhl 4,3 stupně. Nejsilnější zemětřesení od počátku erupce mělo sílo 4,8 stupně a zaznamenali ho v úterý.

Velké škody na La Palmě, kde žije asi 85.000 obyvatel, evidují farmáři, jimž láva a popel zničily hektary banánovníkových plantáží.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů