Čtvrtek, 25. dubna 2024

Recyklace očima mladých vědců v Praze a Středočeském kraji

Recyklace očima mladých vědců v Praze a Středočeském kraji

Žáci a studenti z devíti škol ve Středočeském kraji a v Hl. m. Praze se v průběhu letošního podzimu zúčastnili vzdělávacího programu Recyklace očima mladého vědce. Prostřednictvím badatelské výuky, která z větší části probíhala venku, rozvíjeli své znalosti v oblasti třídění a recyklace baterií a elektroodpadu. To vše v úzkém propojení na poznání vlivu člověka na přírodu. Program organizuje společnost Recyklohraní a v regionu ho podpořily krajské úřady Středočeského kraje a Hl. m. Prahy.

,,Školy si vybíraly z tematických okruhů recyklace a půda, recyklace a voda anebo recyklace a ovzduší. Žáci a studenti například odebírali vzorky půdy, určovali druh a typ půdy, zkoumali, zda voda obsahuje vzduch, vyzkoušeli jsme si, jak funguje čistírna odpadních vod i jak se likviduje ropná havárie," vysvětluje Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní, o.p.s., a dodává: ,,Podle ohlasů přímo ze škol soudíme, že si děti netradiční výuku užily a dozvěděly se i nové zajímavé informace."

Program mladý vědec je určený pro druhý stupeň základních škol a první ročníky středních škol. Lektoři z Recyklohraní přijedou za žáky a studenty přímo do škol. Vedou děti k tomu, aby si dokázaly uvědomit dopady chování člověka na přírodu a společně hledají východiska co, proč a jak je potřeba dělat jinak, a co může udělat pro ochranu přírody v běžném životě každý z nás. Součástí jsou hravé pokusy a podpora kritického myšlení. Žáci pozorují přírodu v terénu i v učebně, osvěžují si přitom mezipředmětové vazby.

Výukový program Recyklace očima mladého vědce je koncipovaný jako jednodenní či vícedenní, vhodný pro projektové dny, školy v přírodě, adaptační kurzy. Naplňuje průřezové téma předmětu Environmentální výchova.

S výjezdním programem Recyklace očima mladého vědce bylo Recyklohraní na školách v Praze a Středočeském kraji také díky finanční podpoře obou krajů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů