Úterý, 19. března 2024

Cenu za komunikaci změny klimatu získal klimatolog Miroslav Trnka

Cenu za komunikaci změny klimatu získal klimatolog Miroslav Trnka

Třetím držitelem Ceny za komunikaci globálních změn klimatu se stal klimatolog Miroslav Trnka. Ocenění převzal dnes v Akademii věd ČR v Praze. ČTK o tom informovali organizátoři z Informačního centra OSN v Praze a Učené společnosti České republiky (USČR). Letos poprvé udělili také čestnou cenu za celoživotní přínos. Jejím držitelem je ekolog, vysokoškolský učitel a publicista Bedřich Moldan.

Trnka je vedoucí vědecký pracovník Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR a profesor v Ústavu agrosystémů a bioklimatologie Mendelovy univerzity v Brně. Věnuje se výzkumu meteorologického a zemědělského sucha a dalších dopadů změny klimatu. Vede výzkumné týmy provozující portály intersucho.cz, klimatickazmena.cz, firerisk.cz a nejnověji agrorisk.cz. Portály jsou aktualizovány denně, poskytují zdarma veřejnosti informace o klimatické změně a slouží jako systémy včasného varování pro zemědělce a další skupiny obyvatel ČR.

Trnka je také autorem řady studií v prestižních mezinárodních časopisech. "Dlouhodobě se věnuje komunikaci bioklimatologie a problematiky změny klimatu v médiích a na veřejných fórech. Jeho zasvěcené komentáře umožňují čtenářům a posluchačům pochopit, že se globální změna týká každého z nás," uvedli organizátoři.

Od USČR získal Trnka 30.000 korun a Informační centrum OSN předalo jako tradičně vítězi symbolicky sazenici stromu s konví na zalévání. Před dvěma lety tuto cenu získal klimatolog Radim Tolasz, loni Ondráš Přibyla a jeho tým, kteří provozují web Fakta o klimatu.

Moldan je zakladatelem a současným zástupcem ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Nové ocenění získal za celoživotní úsilí o zlepšování kvality životního prostředí, přírody a vztahů lidí k přírodě i mezi sebou. "Dále za dlouholeté úsilí o vyzdvižení problematiky změny klimatu v oblasti výzkumné a expertní, publicistické, politické i v oblasti občanské a pedagogické," dodali organizátoři.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů