Čtvrtek, 28. března 2024

Češi si vylepšují osvětlení domácností: počet svítidel vzrostl za šest let o 21 milionů

Češi si vylepšují osvětlení domácností: počet svítidel vzrostl za šest let o 21 milionů

Češi si dělají domovy útulnější instalací různých typů svítidel. Jen za poslední rok jich do domácností nakoupili 3,8 milionu kusů a další více než čtyři miliony plánují nakoupit. Dominují zejména malá svítidla (68 %), tedy stolní či nástěnné lampy a dekorativní osvětlení.

Lidé se nebojí experimentovat a kombinují různé typy osvětlení. Celkový počet svítidel v průměrné domácnosti, tedy stropních či nástěnných svítidel, lustrů, lamp či lampiček, je čtrnáct. Celkem jich je nyní v domácnostech více než 63 milionů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1204 respondenty.

,,Stejně jako loni převládá nákup osvětlení do studoven, pracoven a obývacích pokojů. Češi navíc v průzkumu prozradili, že plánují přikoupit ještě dalších 4,2 milionu svítidel," shrnuje závěry průzkumu Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů, svítidel a dalších elektrozařízení.

Za poslední rok přibylo do tuzemských domácností přes 3,8 milionu nových svítidel. Během šesti let to představuje přírůstek 21 milionů nových svítidel.

Stále častěji využívají domácnosti ke svícení LED technologii - jak ve formě žárovek, tak celých svítidel s integrovanými LED diodami. Obliba tohoto typu osvětlení je dána úsporností, dlouhou životností a touhou zlepšit nejen světelný komfort, ale i design domácnosti.

Výrobci osvětlení navíc sledují trend ekodesignu, a do budoucna by se tak měla stále více objevovat svítidla s možností výměny LED světelných zdrojů. Tím se ještě více prodlouží jejich životnost i variabilita.

Svítidla patří do elektroodpadu

Vysloužilá svítidla je třeba ekologicky recyklovat. Lze je odevzdat k likvidaci jako běžný elektroodpad ve sběrných dvorech obcí či v obchodech s elektrem. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat v mapě sběrných míst na https://www.kamsnim.cz/categories/svetla

Avšak pozor: světelné zdroje - žárovky - je nutné ze svítidel vymontovat a uložit výhradně do speciálních sběrných nádob. V žádném případě se nesmějí vyhazovat mezi jiné vyřazené elektrospotřebiče. ,,Důvodem je křehkost světelných zdrojů: mezi ostatním elektroodpadem by se mohly rozbít. Některé typy navíc obsahují malé množství rtuti, která by se při rozbití mohla uvolnit do okolí," uzavírá Zuzana Adamcová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů