Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bělá pod Bezdězem na Mladoboleslavsku zprovoznila re-use centrum

Bělá pod Bezdězem na Mladoboleslavsku zprovoznila re-use centrum

Bělá pod Bezdězem na Mladoboleslavsku zprovoznila centrum pro opětovné využití věcí (re-use), které by mělo vést k nižší produkci odpadu. Otevření centra je součástí rozsáhlejší změny odpadového hospodářství, při níž město zavádí i chytré technologie. Cílem je efektivnější nakládání s odpady a snížení nákladů, uvedla dnes radnice v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Takzvaný systém re-use umožňuje uplatnění předmětů, nábytku i zařízení, které by jinak skončily v kontejneru nebo na sběrném dvoře. Ve středních Čechách se podobné centrum nedávno otevřelo v Mělníku.

Bělá také modernizuje sběrný dvůr a zavádí pytlový sběr dům od domu. Lidé tak nemusejí chodit s tříděným odpadem do sběrného místa. Novinkou je i evidenční systém odpadu, díky němuž může město přesně sledovat množství vytříděného papíru či plastu a tomu přizpůsobit frekvenci sběrů.

TIP: Všechna Re-use centra v ČR naleznete v mapě projektu www.KAMsNIM.cz

Lidé nově dostali takzvané kartičky s přiřazeným QR kódem. Když přinesou do sběrného dvora odpad, obsluha ho zváží, naskenuje kartičku a kód přiřazený odpadu. Z terminálu lze vyčíst, kdo a kdy jaký odpad donesl a kolik ho bylo. Jaké byly náklady na změnu nakládání s odpady, radnice neuvedla.

Pětitisícové město chce odpadové hospodářství dál rozvíjet, zvažuje například výstavbu vlastní kompostárny. "Cílem je samozřejmě efektivnější nakládání s odpady, zároveň je pro nás ale zásadní, že budeme mnohem lépe připraveni na novou a přísnější odpadovou legislativu," uvedl starosta Jaroslav Verner (ANO).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů