Čtvrtek, 25. dubna 2024

8. květen - Světový den oslů

Na 8. května připadá na Světový den oslů. Byl založen v roce 2018, aby přinesl povědomí o nelehké situaci těchto odvážných a sympatických zvířecích pomocníků, včetně jejich léčby. A krom kriticky ohroženého osla afrického (Equus africanus ssp) a do různé míry ohrožených asijských polooslů (Equus hemionus ssp), přejeme vše nejlepší i všem ostatním oslům, kterých se slavená událost týká :-).

8. květen - Světový den oslů

Světový den oslů je projevem úcty k jednomu z nejodolnějších a nejváženějších zvířat z čeledi koňovitých. V průběhu historie sloužil po celém světě jako kůň i jako tahoun břemen v některých z nejnáročnějších terénů a nepříznivých klimatických podmínkách, a to s hrdostí a vytrvalostí. Není překvapením, že úspěch těchto zvířat je částečně způsoben jejich tvrdohlavou povahou a Světový den oslů je za to vyznamenává spolu s jejich dalšími, možná chvályhodnějšími vlastnostmi.

Dva poddruhy osla, somálský a núbijský, byly vyšlechtěny společně, aby produkovaly to, co považujeme za moderního osla. Dostupné důkazy poukazují na to, že Osel pracoval po boku lidstva od roku 4000 př. n. l., s největší pravděpodobností v Núbii, jako všestrannější a odolnější smečkové zvíře než vůl, kterého v současnosti používali. Od té doby byly chovány a přesazovány po celém světě, jak se kultury stěhovaly a svět expandoval, a nyní je lze nalézt téměř všude.

Bez pomoci oslů je těžké si představit, že by kdy mohl vzniknout moderní svět. Tato odolná smečka poskytovala civilizaci hybnou energii potřebnou k vytváření bohatství, dlouho před příchodem parní energie nebo elektřiny. Z toho důvodu mnoho lidí považuje osly za stejně zásadní pro naši společnost jako psaní, keramiku a metalurgii.

Světový den oslů je o oslavě jejich stoického ducha a individuálního kouzla. Tato stvoření se nebojí náročného dne. Ve skutečnosti tento koncept víceméně vymysleli. Osli táhnou vozíky, obsluhují mlýny a přenášejí náklad na míle a míle, dlouho poté, co by to ostatní druhy vzdaly. Z toho důvodu mají v našich srdcích zvláštní místo. Jsou ochotni vynaložit veškeré úsilí (bez nároku na odměnu), aby sloužili nám - svým vděčným lidským pánům.

Světový den oslů má na svědomí Raziq Ark, vědec, jehož zájmy se týkají především pouštních zvířat. Asi před deseti lety si všiml, že nikdo neoslavuje skromného osla za jeho snahu pomáhat lidem na celém světě zlepšit kvalitu jejich života. Jako uznání za všechnu tuto tvrdou práci založil na Facebooku skupinu, která zaznamenávala zkoušky a soužení tohoto druhu po celém světě. Nakonec se v roce 2018 objevila myšlenka uspořádat Světový den oslů a od té doby jej slavíme.

Osli hráli zásadní roli v historii lidstva. Ark říká, že jsou ,,vzácným genetickým zdrojem a velkým darem přírody". Nemůžete získat větší chválu!

Jak oslavit Světový den oslů

Nejlepší způsob, jak oslavit Světový den oslů, v závislosti na tom, kde se nacházíte, je pouze prozkoumat tato neuvěřitelná zvířata a roli, kterou musí ve světě hrát. Pokud jste někde, kde se můžete vydat na oslí jízdu, je to ještě lepší způsob, jak se seznámit s těmito rozkošnými dlouhouchými koňmi. Světový den osla nám připomíná, že velkou část našeho úspěchu na této planetě vděčíme těmto spolucestujícím na hvězdné lodi Země.

Existuje spousta dalších způsobů, jak můžete projevit svou podporu oslům po celém světě a zlepšit jejich pohodu. Mnoho z nich trpí neustálými bolestmi a potřebují rychlou pozornost. Jejich majitelé jsou často příliš chudí na to, aby si zaplatili veterináře, a tak je na nás ostatních, abychom se toho chopili. Darování oslí charitativní organizaci je proto skvělý způsob, jak přímo ukázat svou podporu těmto úžasným stvořením. V současné době existuje několik neziskových organizací po celém světě, které tvrdě pracují na poskytování lékařské péče zanedbávaným a týraným zvířatům. Tyto charitativní organizace používají darované peníze k poskytování tolik potřebné léčby oslům v hodině potřeby.

Osli jsou krásná, ale opomíjená stvoření. Světový den oslů je šancí pro každého, komu na těchto zvířatech záleží, upozornit na jejich trápení a udělat s tím něco praktického.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů