Pátek, 29. března 2024

Firmě RPG Recycling, která recykluje pneumatiky, loni vzrostl obrat i zisk

Firmě RPG Recycling, která recykluje pneumatiky, loni vzrostl obrat i zisk

Společnost RPG Recycling z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, která recykluje pneumatiky, vykázala za loňský rok celkový obrat 205,2 milionu korun, meziročně o 21,1 milionu korun vyšší. Firma loni zaznamenala zisk téměř 23,9 milionu, o rok dříve dosáhl zhruba 20,3 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy a účetní závěrky podniku, které jsou zveřejněné ve Sbírce listin.

Firma se zabývá sběrem, svozem a recyklací pneumatik, při které vzniká pryžový granulát. Vedlejšími produkty jsou textilní vlákno a ocelový kord. Společnost loni zpracovala 23.675 tun pneumatik a jiných pryžových odpadů a vyrobila 15.029 tun pryžového granulátu, předloni to bylo 23.497 tun pneumatik a dalších odpadů a 14.592 tun granulátu. Získaný granulát se využívá například pro výstavbu sportovišť nebo jako součást asfaltových směsí do silnic.

Podnik loni zaměstnával v průměru 57 lidí. Při výzkumu a vývoji spolupracuje s několika univerzitami a vysokými školami. "Snažíme se o rozšíření využití recyklátu, který je výstupem jednak z mechanického přepracování odpadů, ale také jiných forem recyklace. Pracujeme na vývoji nových výrobků, na výzkumu aktivních prachových částic," uvedli ve výroční zprávě jednatelé firmy Bronislav Janeček a Radomír Bureš.

Loňské podnikání společnosti ovlivnila opatření přijatí vládou jako prevence proti šíření koronaviru. Kvůli omezení shromažďování nemohla firma uspořádat některé plánované akce pro veřejnost. Potýkala se také s omezením počtu zaměstnanců na pracovišti, které bylo nutné testovat a poskytovat jim ochranné pomůcky.

Firma RPG Recycling je dceřinou společností ve skupině REC Group, zkratka REC znamená recyklační ekologické centrum. Holding tvoří osm firem, které se zabývají likvidací odpadů a jejich zpracováním, demolicemi, rekultivací, ekologickým poradenstvím, vzděláváním a dalšími službami. V areálu ve Starém Městě na Uherskohradišťsku má i atrakce, které slouží k ekologickému vzdělávání veřejnosti, například takzvanou kovozoo se zvířaty vytvořenými z kovového odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů