Pátek, 19. dubna 2024

Odpadová brožura U nás plýtvat nebudeme

Odpadová brožura U nás plýtvat nebudeme

Nová česká odpadová legislativa, platná od začátku loňského roku, nepřímo podporuje prevenci vzniku odpadu jako nejefektivnější a nejlevnější cestu k dosažení ambiciózních cílů pro třídění a využití odpadu. Stát také zákonem stanovil jasná pravidla pro veřejné zadávání, kterými mají úřady mj. předcházet vzniku odpadů. Environmentálně a sociálně odpovědné zadávání se stalo závazným principem pro fungování veřejné správy s účinností od 1. 1. 2021.

V předkládané brožuře nabízíme možnosti, co obec může dělat v rámci svého provozu a veřejného zadávání zakázek a služeb. Brožura také obsahuje příklady dobré praxe z ČR i zahraničí, nejen v oblasti odpovědných veřejných zakázek, ale i ve snižování produkce odpadů na úřadě i v obci.

Elektronickou verzi publikace naleznete na webových stránkách Zeleného kruhu. Kromě brožury zde můžete shlédnout i záznamy z webinářů, které byly pořádány v roce 2021 a 2020 k tématice odpovědného zadávání veřejných zakázek a snižování produkce komunálních odpadů. Brožura i webináře vznikly za podpory Ministerstva životního prostředí. Výstupy nemusí vyjadřovat stanoviska donora.

Doufáme, že Vás tyto příklady inspirují a pomohou k potřebným změnám vedoucím ke snížení odpadů ve Vaší obci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů