Pátek, 19. dubna 2024

Vychází komiks o životě ochránkyně zvířat Joy Adamsonové

Vychází komiks o životě ochránkyně zvířat Joy Adamsonové

Osobnost opavské rodačky, spisovatelky, malířky a ochránkyně zvířat Joy Adamsonové má především mladší generaci představit komiks autorského dua Zuzana Beranová a Oldřich Hyvnar. Adamsonovou proslavila hlavně kniha Příběh lvice Elsy. Kniha Dlouhé safari z Opavy do Keni vychází v těchto dnech. ČTK to řekla Žaneta Motlová z tiskového odboru opavského magistrátu.

Beranová je autorkou prvního životopisu světoznámé ochránkyně přírody. Tentokrát spojila síly s Hyvnarem, ilustrátorem, jehož kresby znají děti z několika evropských zemí.

"Největší výzvou pro mě bylo převést košatý a bohatý život Joy Adamsonové do textů v bublinách. Neznamená to zjednodušení. Příběh jsem musela pečlivě vystavět na omezeném prostoru tak, abych podchytila i hluboké motivy," uvedla Beranová. Dodala, že úzká spolupráce s kreslířem byla nedílnou součástí celého kreativního procesu.

Hyvnar autorce podle Motlové někdy její představy vrátil, že jsou nepřekreslitelné, jindy sám vymyslel originální řešení. "Kladl důraz na každý detail od přesného vyobrazení oděvů příslušníků jednotlivých afrických kmenů až po věrný obraz způsobu uchycení mrtvého zvířete za autem, když manželé Adamsonovi učili lvici Elsu lovit," řekla.

Dodala, že výsledný komiks, který vydává opavský magistrát, bude k dostání v lednu, přesný termín zatím není znám. Příznivci Joy Adamsonové i patrioti Opavy, jejího rodného města, knihu koupí v Turistickém informačním centru Opava.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů