Čtvrtek, 9. května 2024

15. června - Den fotografování přírody

Vyjděte z domu a zachyťte krásy přírody vlastním fotoaparátem. I kdybyste se jen procházeli se svým chytrým telefonem, určitě najdete něco, co bude stát za vyfocení.

15. června - Den fotografování přírody

Jedním z nejlepších způsobů, jak obdivovat a prožívat velkolepost přírody, je zachytit ji na film. Existuje důvod, proč si lidé na safari berou fotoaparáty a kamery. Příroda je natolik úchvatná a jedinečná, že se nám často podaří zachytit jen prchavé okamžiky, které pominou stejně rychle, jako se staly. A je tak důležité snažit se tyto okamžiky zachytit, protože mnohé z nich už možná nikdy neuvidíme ani nezažijeme. Věci jako Velké stěhování národů nebo bouřky jsou dobrým příkladem toho, co se v přírodě musí snažit zachytit, když k tomu máte příležitost.

Už se vám někdy líbila fotografie květiny? Nebo detailní záběr včely, která přistává na vchodu do úlu? Obdivovali jste ladnost gazely skákající savanou nebo hřmotný majestát vzácného slona, který se krmí z nejvyšších stromů nebo čerpá vodu z napajedla? Pokud ano, víte, co to znamená obdivovat svět přírody kolem nás. Den fotografování přírody je oslavou těch úžasných duší, které dokážou zachytit krásu přírody okem fotoaparátu. Zachycení těchto zásadních okamžiků je tak důležité pro to, abyste se mohli kochat krásou přírodního světa a uchovat úžasnou sílu přírody pro další roky. Pojďme se tedy podívat na Den fotografování přírody, co byste měli vědět a jak můžete tuto úžasnou celosvětovou událost oslavit.

Historie Dne fotografování přírody

Severoamerickou asociaci pro fotografování přírody (NANPA) založilo v roce 1994 více než 100 nadšenců pro fotografování přírody. Členové této organizace se hluboce zajímali o budoucnost této umělecké formy a o to, aby ti, kdo se jí věnují, podnikali patřičné kroky k ochraně předmětu své fotografie prostřednictvím ochrany životního prostředí a osvěty. Svým úsilím zajišťují, aby pro fotografy přírody i nadále existoval přístup k veřejným pozemkům.

NANPA založila Den fotografování přírody, aby pomohla upozornit na díla, která vytvářejí, a na křehkost objektů jejich práce. Prvním krokem k opravdovému ocenění krásy, kterou představuje fotografie přírody, je vyrazit do světa s fotoaparátem a najít krásné a vzácné objekty k fotografování. Abychom amatérské fotografy povzbudili k účasti, pořádá se dokonce soutěž s různými cenami, od úžasného nového fotoaparátu přes členství v NANPA až po workshopy s předními odborníky na fotografování přírody.

Fotografování přírody nabízí neomezené možnosti, od standardní fotografie až po makrofotografii, která zachytí i ty nejmenší detaily světa přírody, v němž žijeme. S každým dalším rokem se totiž vyvíjí stále více technologií, které lidem umožňují přiblížit se světu přírody a zvířatům, která jej obývají, ještě více a osobněji. Ujistit se, že máte veškeré nejlepší vybavení a výbavu, která vám pomůže si tento den náležitě užít a oslavit, je tak zásadní a je třeba zajistit, abyste toho co nejlépe využili i v budoucnu.
Jak oslavit Den fotografování přírody
Prvním krokem k oslavě Dne fotografie je samozřejmě vyrazit do světa s fotoaparátem. Nemůžete fotografovat přírodu, aniž byste byli venku, a kdo se občas nepotřebuje projít? Navštivte místní park a objevte krásu, která se v takovém přírodním prostředí skrývá, nebo se podívejte na svou zahradu po málo skrytém světě hmyzu a květin. Přírodu najdete všude, dokonce i ve škvírách na chodnících! Vlastně můžete jít ještě o krok dál a zkusit si každý den po dobu jednoho roku pořídit jednu fotografii světa přírody. Vyzvěte sami sebe.
Pokud si chcete být opravdu jisti, že vaše fotografování přírody přinese co nejlepší výsledek, jednou z nejlepších věcí, kterou můžete udělat, je objednat si něco jako přírodní safari. Něco takového vás připraví na budoucí úspěch a umožní vám přístup k těm nejúžasnějším a nejunikátnějším divokým zvířatům a přírodě na světě. Dokonce byste se mohli podívat na rezervaci takového výletu, který by se shodoval se Dnem fotografování přírody, abyste skutečně maximálně využili toho, co tento den nabízí a jak moc si ho můžete užít.
Snažte se vyjít z domu a využívat svět kolem sebe. Vezměte si fotoaparát do parku, vydejte se na zahradu, poznávejte přírodu z jiného úhlu pohledu. Je to skvělý způsob, jak se přiblížit světu přírody, a je tolik věcí, které v tom mohou hrát významnou roli. Proto je třeba využít všeho, co s tím souvisí.
Fotografování přírody je krásné umění, které nám skutečně přibližuje svět, v němž žijeme, a pohled skrze objektiv fotoaparátu nám ho pomáhá zachytit každý den. Využijte tedy Den fotografování přírody jako záminku k tomu, abyste vyrazili do světa a podívali se na něj blíže než dosud, a pak ho zachytili pro vzpomínky.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů