Sobota, 27. dubna 2024

Češi postavili v Senegalu tři zastřešené bungalovy z PET lahví

Češi postavili v Senegalu tři zastřešené bungalovy z PET lahví

Tři zastřešené bungalovy z PET lahví postavila v západoafrickém Senegalu Češka Lucie Masopustová se svým týmem ze spolku Yagana Lucky Zone. V plánu je celkem šest bungalovů, přičemž cílem projektu je vytvoření místa setkávání, které dá návštěvníkům možnost poznat život Senegalců za hranicemi turistických středisek. Konat by se zde měly také workshopy, v budoucnu místo nabídne také ubytování. Projekt chce zároveň upozornit na nedostatečné povědomí o recyklaci odpadů v této africké zemi. S financováním pomáhají dárci prostřednictvím sbírky. ČTK dnes o tom za spolek Yagana Lucky Zone v tiskové zprávě informoval Lukáš Kotlár.

"Věříme, že druhotné zpracování odpadu na stavbu domů v zemích, kde není likvidace odpadu vyřešená, má smysl. A že civilizovaný svět pochopí, že za hranicemi turistických resortů se skrývá svět daleko zajímavější," uvedla Masopustová.

Projekt v Senegalu odstartoval v roce 2019. Pozemek, kde se bungalovy staví, se nachází ve vesnici Abene v regionu Casamance asi 20 kilometrů jižně od hlavního města Gambie Banjul, jeho rozloha je 2000 metrů čtverečních. Na stavbu jednoho bungalovu je potřeba 4000 až 5000 PET lahví. "Sbírám po městě a na pláži PET lahve, které se tu válí všude, přičemž lidé si o mně myslí, že jsem blázen. Nevěří mi, že sbírám stavební materiál," řekl místní obyvatel Bacary Sagna, spolumajitel pozemku. Na stavbu se musí všechny lahve naplnit pískem.

Stavbu prvního bungalovu zahájil hlavní stavbyvedoucí Radovan Koala z Havlíčkova Brodu v únoru 2020. "Začínáme ručním mícháním malty již za rozbřesku, společně s místními dělníky, bez kterých bychom si tu opravdu nedokázali poradit téměř s ničím. Naplněné lahve omotáváme v řadě za sebou pevným provázkem a klademe po jedné do malty. Ruční pilkou na železo pak řežeme drát, kterým zpevňujeme stavbu," popsal.

Průběh stavby zkomplikovala epidemie koronaviru, když opatření omezila mimo jiné možnosti přesunu pracovníků nebo materiálu. Spolumajitelka pozemku Masopustová uvízla na dlouhou dobu v Česku. Starala se z povzdálí o finance pro stavbu, s čímž pomáhají dobrovolníci prostřednictvím sbírky. Více o projektu v Senegalu najdou lidé na webu spolku Yagana Lucky Zone.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů