Čtvrtek, 9. května 2024

26. června - Světový den chlazení

Neberme chlazení jako samozřejmost  v moderním životě. Zvažme, jaký by byl život bez něj, a buďme vděční za inovátory, kteří nám to umožnili.

26. června - Světový den chlazení

Také si přejete, aby bylo v horkém letním dni trochu chladněji? Světový den chlazení slouží jako prostředek ke zvýšení povědomí a pochopení významné role, kterou průmysl a jeho technologie hrají v moderním životě a společnosti.

Takže se připravte na ochlazení a odpočinek, protože je tady Světový den chlazení!

Historie Světového dne chlazení

Při zvažování Světového dne chlazení se termín ,,chlazení" používá v nejširším slova smyslu a je považován za proces dosažení a udržení požadované teploty pod teplotou okolí.

Samozřejmě, když mnoho lidí myslí na chlazení, jejich mysl automaticky přejde do jejich vlastní kuchyně doma - kde ,chladnička pravděpodobně hraje významnou roli v každodenním životě. Jedním z důležitých příkladů chlazení je jistě uchovávání a distribuce potravin podléhajících zkáze.

Ale chladicí systémy se také používají na mnohem širší bázi. Konkrétně jsou široce používány pro poskytování tepelného komfortu člověku pomocí klimatizace. Podobně tepelná čerpadla jsou zařízení, která odebírají teplo z jednoho zdroje a přemísťují ho na jiné místo, což je další způsob využití chladicí techniky v moderním světě.

Světový den chlazení založil Stephen Gill, bývalý prezident Institute of Refrigeration, a byl zahájen ve spolupráci se Světovým sekretariátem pro chlazení. Oslava byla vybrána pro tento den jako připomenutí dne narození lorda Kelvina, 26. června 1824. Skot Kelvin, známý také jako William Thomson, byl známý tím, že vynalezl mezinárodní systém měření absolutní teploty, který je zjevně důležitou součástí chlazení.

Světový den chlazení byl ustanoven dohodou mezi průmyslovými obchodními asociacemi a profesionálními členskými organizacemi z celého světa, z nichž všechny mají zájem zvýšit povědomí o práci chlazení a vzdát jí čest.

V roce 2019 akční program OSN pro životní prostředí OzonAction Program oznámil, že bude spolupracovat se Světovým dnem chlazení, aby podpořili povědomí o důležitosti chlazení. Dnes se tento den slaví v mnoha zemích po celém světě (také online), s mnoha zajímavými událostmi, aktivitami!

Jak oslavit Světový den chlazení

Světový den chlazení přináší několik chytrých nápadů na oslavu, jako jsou některé z nich:

Prokažte trochu lásky ledničce

Na počest a oslavu Světového dne chlazení by možná bylo vhodné vzdát hold té ledničce v kuchyni - tím, že ji vyčistíte! Pamatujte také, že byly doby, kdy se lidé museli spoléhat na krabice, které byly chlazeny bloky ledu, takže dnes buďte o něco vděčnější za pohodlí elektrické chladničky, kterou lze jednoduše zapojit do zásuvky.

Poděkujte technikovi chlazení

Ti, kteří mají ve svém životě člověka, který vyrábí nebo opravuje chladničky, jděte do toho a prokažte jim dnes trochu uznání. Poděkujte jim osobně, pošlete jim vzkaz nebo je trochu vykřičte na sociálních sítích, aby svět věděl, jak jsou důležití pro bezpečnost potravin, pohodlí a studené nápoje!

Získejte práci v oboru chlazení

Nejste si jisti, jaký typ povolání by byl nejvhodnější? Zvažte kariéru v chladicím průmyslu. Obchodní školy, vysoké školy a univerzity jsou všechny vybaveny tak, aby vzdělávaly potřebné dovednosti pro ty, kteří chtějí navrhovat, stavět nebo opravovat chladicí systémy. Pro ty, kteří mají zájem přímo vstoupit do pracovního procesu, mohou být k dispozici také učňovské programy a příležitosti k odbornému školení.

https://worldrefrigerationday.org/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů