Pátek, 19. dubna 2024

Loňské léto bylo v Evropě historicky nejteplejší, zbytek roku průměrný

Loňské léto bylo v Evropě historicky nejteplejší, zbytek roku průměrný

Loňské léto bylo historicky nejteplejším obdobím roku naměřeným v Evropě, kterou stihlo několik extrémních atmosférických jevů. Celý rok byl naproti tomu v rámci posledních dekád na evropském kontinentu teplotně průměrný. Uvedla to dnes satelitní služba Evropské unie Copernicus, podle jejíchž měření se celosvětově rok 2021 zařadil mezi sedm nejteplejších let historie. Klimatologové dávají růst teplot a výkyvy počasí do souvislosti s emisemi z průmyslu, zemědělství či dopravy, které podle nich loni u oxidu uhličitého a metanu opět vzrostly.

V Evropě během tří letních měsíců teplota téměř o jeden stupeň převýšila letní průměr za poslední tři desetiletí. Léto tak bylo ještě o něco teplejší než v roce 2010 a 2018, kdy zatím průměrné teploty sahaly nejvýše.

Podle expertů ze služby Copernicus k tomu přispěly například vlny veder ve Středomoří, kde byla naměřena vůbec nejvyšší teplota v evropské historii - 48,8 stupně Celsia na Sicílii. Mezi další loni zaznamenané extrémní jevy se řadí například povodně v Německu, Belgii či Nizozemsku nebo tornádo na Moravě.

"Tyto události nám důrazně připomínají, že musíme změnit naše způsoby, rozhodně a účinně vykročit k udržitelné společnosti a pracovat na omezení uhlíkových emisí," prohlásil ředitel služby Copernicus pro klimatické změny Carlo Buontempo.

Celý loňský rok patřil v Evropě k teplotně průměrným a nezařadil se do desítky nejteplejších roků historie. Celoroční teplotní průměr období 1991 aý 2020 převýšil o desetinu stupně Celsia, uvedl Copernicus.

Naproti tomu v celosvětovém měřítku patří stejně jako všechny další od roku 2014 mezi sedmičku nejteplejších roků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů