Úterý, 19. března 2024

Nejbohatší člověk v Asii chystá rozsáhlé investice do zelené energie

Nejbohatší člověk v Asii chystá rozsáhlé investice do zelené energie

Mukeš Ambani, což je nejbohatší člověk v Indii i v celé Asii, investuje v západoindickém státě Gudžarát šest bilionů rupií (1,7 bilionu Kč) do takzvané zelené energie. S odvoláním na Ambaniho konglomerát Reliance Industries o tom dnes informoval zpravodajský server CNN. Společnost počítá s vytvořením až milionu pracovních míst.

Většina ze zmíněných peněz, v přepočtu 67,7 miliardy dolarů (1,5 bilionu Kč), půjde na novou elektrárnu a vodíkový systém. Konglomerát Reliance plánuje tuto rozsáhlou investici uskutečnit v průběhu deseti až 15 let a pro stavbu elektrárny o výkonu 100 gigawattů už začala hledat pozemky.

Firma také plánuje vytvořit nové výrobní centrum, které se zaměří na výrobu solárních panelů, technologie palivových článků a další obnovitelné zdroje energie. Iniciativa vychází z vize indického premiéra Naréndry Módího, uvedl konglomerát. Gudžarát je premiérův domovský stát. Plán společnosti na vytvoření jednoho milionu pracovních míst zahrnuje přímá i nepřímá místa.

Obnovitelné zdroje energie se v Indii začínají prosazovat. V loňském roce se předpokládalo, že se počet nových instalací těchto projektů ve srovnání s roky 2015 až 2020 v celé zemi zdvojnásobí.

Trend přichází v době, která je pro budoucnost Indie zásadní. Ještě koncem loňského roku se uhlí podílelo na výrobě elektřiny v zemi téměř 70 procenty, což tuto druhou nejlidnatější zemi světa v poslední době stavělo do zranitelného postavení. Loni v říjnu zásoby uhlí ve většině indických elektráren klesly na kriticky nízkou úroveň a zemi hrozila uhelná krize.

Konglomerát Reliance, který zahrnuje petrochemický, telekomunikační a maloobchodní sektor, se už dlouho snaží snížit svou závislost na ropě. V poslední době také prochází zásadní proměnou - Ambani se z něj snaží učinit globálního technologického giganta.

V aktuálním žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, zaujímá Ambani 11. pozici. Jeho majetek dosahuje zhruba 97 miliard dolarů (2,1 bilionu Kč).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů