Úterý, 19. března 2024

Výzkum: udržitelnost se stává konkurenční výhodou, třetině firem zlepšuje přístup ke kapitálu

Výzkum: udržitelnost se stává konkurenční výhodou, třetině firem zlepšuje přístup ke kapitálu

Firmy zavádějí principy udržitelnosti kvůli zvýšení efektivity a snížení nákladů (42 % respondentů), jako způsob zotavení se z pandemie (41 %), ale i pro jednodušší přístup ke kapitálu (37 %). Banky a investoři se totiž při rozhodování o poskytnutí úvěru nebo investici stále častěji zabývají i tím, jak podnik řeší otázky životního prostředí. Tlak na udržitelnost ale vychází i ze strany zaměstnanců a zákazníků. Vyplývá to z výzkumu International Business Report poradenské skupiny Grant Thornton. Ten se detailně zabýval pohledem firem na problematiku ESG (Environmental, Social, Governance) - tedy na to, jak firmy přistupují ke svému vlivu na životní prostředí, ke své společenské odpovědnosti i řídicí praxi.

,,ESG principy již nejsou jen něco, co by bylo hezké mít, pro velkou část firem jsou již naprostou nutností. Pochopení toho, jak začlenit udržitelnost do strategie a modelu fungování podniku, vytvoří firmě v následujících letech konkurenční výhodu," říká Pavel Prokop, Senior Manager poradenské skupiny Grant Thornton. ,,Pokroku v této oblasti brání řada překážek, od finančních a provozních dopadů pandemie až po nejasnosti ohledně vývoje předpisů a výkaznictví. Zejména středně velké firmy ale mohou často využít své agility, méně složitých struktur a podnikatelského ducha, aby se v této agendě dostaly dopředu a tím si vytvořily konkurenční výhodu. Získání náskoku v oblasti udržitelnosti je způsob, jak signalizovat sílu firmy a jak si vybudovat vedoucí postavení na trhu. Udržitelnost ale může být motorem budoucího růstu pouze jako součást dlouhodobé vize a strategie podniku."

Mezi firmami, které kladou větší důraz na udržitelnost, je nejčastějším důvodem zvýšení efektivity a snížení nákladů - v průzkumu Grant Thornton to uvedlo 42 % z nich. ,,Názor, že udržitelnost pomáhá zvýšit efektivitu podniků, souvisí s trendem cirkulární ekonomiky. Na základní úrovni to znamená snížit množství vytěžených a použitých materiálů a na druhé straně omezit množství, které končí na skládkách," doplňuje Pavel Prokop, Senior Manager poradenské skupiny Grant Thornton.

Vedle provozní efektivity je dalším klíčovým důvodem, proč podniky kladou důraz na udržitelnost, zlepšení přístupu ke kapitálu. Důležitost tohoto faktoru se v průběhu loňského roku dramaticky zvýšila a nyní jej uvádí 37 % respondentů výzkumu Grant Thornton - je to tedy třetí nejdůležitější faktor.

Udržitelnost se také stává významným faktorem, který rozhoduje o výběru zaměstnanců a zákazníků. S rostoucím povědomím veřejnosti o důležitosti opatření v oblasti změny klimatu lidé stále více očekávají, že se jejich zaměstnavatelé budou chovat odpovědně. Třetina respondentů, kteří se stále více zaměřují na udržitelnost, uvedla, že je to reakce na obavy o přilákání, motivaci a udržení zaměstnanců. ,,Vzhledem k tomu, že mnoho podniků se nyní nachází ve válce o talenty - téměř 60 % firem zdůraznilo obavy o dostupnost dovedností jako překážku růstu - může dobrá strategie udržitelnosti poskytnout firmě skutečnou výhodu na bitevním poli," doplňuje Pavel Prokop, Senior Manager poradenské skupiny Grant Thornton.

Stejné tlaky existují i v dodavatelském řetězci. Globální průzkum Grant Thornton ukazuje, že 31 % podniků, které dávají větší prioritu udržitelnosti, je motivováno tlakem zákazníků, který se bude časem jen zvyšovat. Pokud tedy například velká společnost potřebuje vykazovat například určitý objem produkovaných emisí při svém fungování, její dodavatelé na to musí logicky reagovat.

Výzkum International Business Report společnosti Grant Thornton vychází z dotazování přibližně 5 000 vedoucích představitelů podniků ve 29 zemích světa v období od května do června 2021.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů