Úterý, 19. března 2024

V Prostějově budou zkušebně rozmístěny nádoby na použitý olej z domácností

V Prostějově budou zkušebně rozmístěny nádoby na použitý olej z domácností

Plastové nádoby na sběr použitých rostlinných olejů slitých do PET lahví plánuje v několika ulicích Prostějova zkušebně rozmístit radnice. Pokud se sběr olejů z domácností osvědčí, budou v Prostějově instalovány další sběrné nádoby. ČTK to řekl primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko). Obyvatelé Prostějova nyní použité rostlinné oleje mohou odkládat pouze ve sběrných dvorech.

"Naším záměrem je zavést zkušební sběr použitých rostlinných olejů v PET lahvích do separačních plastových nádob o velikosti 120 nebo 240 litrů, které budou umístěny na vybraných stanovištích pro tříděný odpad na sídlištích, kde je velká koncentrace domácností," uvedl Pospíšil. Nádoby budou například na sídlištích Hloučela, Západ či Šárka. V ulicích bude podle Pospíšila zkušebně rozmístěno celkem 16 nádob. "Po roce bychom vyhodnotili provoz tohoto systému sběru olejů a případně rozšířili počet nádob o další lokality," podotkl Pospíšil.

TIP: Místa pro sběr oleje po celé ČR najdete v aplikaci KAMsNIM.cz

Radnice v závěru loňského roku zjišťovala, jak sběr použitých rostlinných olejů z domácností organizují jiná města. Odborníci poté doporučil zřídit ve městě několik stanovišť na ukládání oleje. "Zavedením sběru a svozu použitých rostlinných olejů ze separačních nádob se sníží množství tohoto odpadu, který končí v kanalizaci nebo se stane součástí směsného komunálního odpadu. S použitými tuky a oleji po smažení se dnes nakládá jako s obnovitelným zdrojem, který lze využít jako vstupní suroviny v tukovém průmyslu, výrobě bionafty a maziv, ale také v energetice a podobně," dodal Pospíšil.

Nádoby na rostlinný olej jsou od roku 2015 v Olomouci, lidé je najdou na zhruba 40 místech. Sběr použitých potravinářských olejů do speciálních nádob v Olomouckém kraji zavedl také například Šternberk. Podle propočtů olomoucké pobočky Hnutí Duha každoročně skončí v ČR v odpadním potrubí zhruba 40.000 tun rostlinného oleje, přičemž nemalý podíl na tom mají právě domácnosti. Pokud se olej dostane do potrubí, ztuhne a vytváří nánosy, na které se lepí další nečistoty. Odpad se tak může snadno ucpat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů