Úterý, 19. března 2024

Eastman Chemical investuje ve Francii do recyklace plastů jednu miliardu USD

Eastman Chemical investuje ve Francii do recyklace plastů jednu miliardu USD

Americká společnost Eastman Chemical plánuje investovat ve Francii až jednu miliardu USD (21,4 miliardy Kč) do výstavby největšího závodu na molekulární recyklaci plastů na světě. Chce tak pomoci snížit spotřebu fosilních paliv. Investice má necelé tři měsíce před prezidentskými volbami také posílit prestiž prezidenta Emmanuela Macrona, uvedla ve své zprávě agentura Bloomberg.

Závod by měl zahájit provoz v roce 2025. Bude zpracovávat ročně až 160.000 tun těžko recyklovatelného plastového odpadu, který se v současnosti spaluje.

Ministryně životního prostředí Barbara Pompiliová uvedla, že jde o významnou investici, která ukazuje ochotu Francie přijímat inovativní technologie. Francie podle ní získává díky investici prostředek k dosažení svých ambiciózních cílů v recyklaci plastů stanovených pro rok 2025.

Eastman Chemical bude využívat takzvanou molekulární recyklaci, při níž se odpad rozkládá na stavební prvky a znovu se z něj vytvářejí nové formy. Pokročilou recyklací plastů se zabývají i další firmy, například skupina Ineos Group. Finská společnost Neste Oyj má za cíl do roku 2030 zpracovat jeden milion tun plastového odpadu ročně.

Macron dnes odjel na cestu po severní Francii, kde chce představit celkem 21 nových investičních projektů. Podle médií se tak chce pochlubit, jak se mu daří získávat zahraniční investory. Mezi nimi je i tento projekt firmy Eastman Chemical, ale i další, které připtavil německý chemický gigant BASF či kanadská společnost Loop Industries. Podle úřadu prezidenta projekty představují celkovou investici čtyři miliardy eur (97,7 miliardy Kč).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů