Čtvrtek, 25. dubna 2024

RWE: Německo v budoucnosti zůstane dovozcem energie

RWE: Německo v budoucnosti zůstane dovozcem energie

Německo bude muset i v budoucnu zůstat dovozcem energie, protože nemá dostatečný prostor pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Uvedl to dnes podle agentury DPA šéf německé energetické společnosti RWE Markus Krebber na energetickém summitu, který uspořádal německý list Handelsblatt.

"I v krásném zeleném světě zůstaneme zemí dovážející energii," řekl Krebber. "Jednoduše nemáme dostatek místa pro všechen ten zelený elektrický proud a zelený vodík, jež je potřeba vyrobit," dodal.

V této souvislosti šéf RWE navrhl spolupráci s Nizozemskem a Dánskem v oblasti větrných elektráren na moři. Upozornil, že tyto země disponují stejně velkým pobřežím jako Německo, ale mají mnohem menší ekonomiky.

Krebber rovněž vyzval k výstavbě plynových elektráren v zájmu zabezpečení dodávek energie. "Jestliže má být uhlí do roku 2030 nahrazeno, musí se tento problém řešit nyní," prohlásil.

Německá vládní koalice chce do roku 2030 dosáhnout produkce energie z 80 procent z obnovitelných zdrojů. Do konce letošního roku hodlá ukončit výrobu jaderné energie a do roku 2030 by chtěla uzavřít také uhelné elektrárny.

Společnost RWE je největším producentem elektřiny v Německu. Firma na podzim oznámila, že hodlá do roku 2030 investovat 50 miliard eur (zhruba 1,2 bilionu Kč) do zvýšení svých kapacit pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů