Sobota, 20. dubna 2024

Kroměřížská radnice nechala ve městě rozmístit další kontejnery na olej

Kroměřížská radnice nechala ve městě rozmístit další kontejnery na olej

Kroměřížská radnice nechala ve městě rozmístit dalších 15 nádob na sběr použitých jedlých olejů a potravinářských tuků. Na začátku minulého roku se jich v ulicích Kroměříže a místních částí objevilo prvních 20. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělil mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Obyvatelé Kroměříže loni podle údajů ostravské společnosti TRAFIN OIL, se kterou město při sběru tohoto druhu odpadu spolupracuje, vytřídili více než 3000 kilogramů jedlých olejů a potravinářských tuků. "Množství odevzdaných olejů a tuků ukazuje, že nápad rozmístit tyto nádoby ve městě byl dobrý, proto přidáváme další. Šetříme díky nim životní prostředí i dřezy, záchody, odpadní trubky a kanalizaci, které tyto oleje a tuky ucpávají," uvedl starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

Lidé oleje a tuky odevzdávají do černých sběrných nádob s fialovým víkem o objemu 240 litrů. "Oleje a tuky z domácností by před vhozením do nádoby měly být uloženy v pevných obalech, ideálně v PET lahvích," uvedl vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal.

Nádoby jsou nově v ulicích Kazimíra Rudého, Lutopecká, Kojetínská, Sadová, Albertova, ČSA, Sokolovská, Moravská, Třasoňova, Spáčilova, Wolkerova a Zborovská. Od loňského roku jsou kontejnery v ulicích Sadová, U Rejdiště, Braunerova, Spáčilova, SNP, Talichova, Páleníčkova, Koperníkova, Úprkova, Albertova a Havlíčkova a v místních částech Těšnovice, Trávník, Kotojedy, Bílany, Vážany, Postoupky, Hradisko, Zlámanka i Drahlov.

Kromě zmíněných nádob mohou lidé podle Vondráška nadále použité jedlé oleje a potravinářské tuky odevzdávat na sběrném dvoře na sídlišti Zachar a také při mobilních svozech odpadů, které provozuje společnost Biopas. Nádoby na použité jedlé oleje a tuky se už v minulosti objevily i v jiných městech Zlínského kraje. Jako první v regionu je zavedlo Uherské Hradiště, později se přidal například také Zlín.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů