Pátek, 26. dubna 2024

Multimetry a jejich využití

Multimetry a jejich využití

Aby elektřina poháněla spotřebiče, musí cestovat v okruhu. Nemůže se pohybovat po lineární dráze. Když například vložíte baterii do slotu pro baterii, vytvoří se kladný a záporný můstek pro dokončení obvodu. Proud teče ze záporného konce přes zařízení a zpět na kladný konec. V případě poruchy v elektrickém obvodu nemůže proud protékat. Multimetr je zařízení, které se používá k odstraňování problémů a testování různých aspektů elektrického obvodu.

Napětí a odpor

Napětí je rozdíl v elektrických potenciálech, který způsobuje, že elektrony cestují po obvodu z jednoho bodu do druhého. Bez zdroje napětí proud neteče. Multimetry mohou testovat střídavé a stejnosměrné napětí v různých rozsazích nastavením knoflíku na měřiči a dotykem dvou sond, aby se dostaly do kontaktu s obvodem, když protéká proud. V ideálním případě by se měřiče měly dotýkat dva kontaktní body na každé straně zdroje energie: červený vodič ke kladně nabité svorce a černý vodič k záporně nabité svorce. Pokud uděláte chybu, dostanete negativní odečet.

Testování odporu v obvodu kontroluje přerušení vodičů nebo zkrat v obvodu, když je knoflík nastaven na značku ,,?" nebo ohmy. Obvykle by měl být odpor měděných vodičů nebo jiných materiálů použitých v obvodu velmi nízký. Pokud máte vysoké hodnoty, pravděpodobně máte přerušený obvod. Během testu odporu musí být obvod odpojen od napájení, aby multimetr mohl indukovat malé napětí, přenést je obvodem a určit odpor. Multimetr pořídíte zde https://www.tme.eu/cz/katalog/digitalni-multimetry-prenosne_112610/.

Dioda

Dioda je obvodový prvek, který udržuje proud tekoucí pouze jedním směrem. To je užitečné ve střídavých obvodech, kde proud plynule mění směr a elektřina má proudit pouze jedním směrem. Pokročilejší měřiče mají funkci testu diod, ale stále můžete testovat diody měřením odporu v každém směru na diodě. Špatně fungující dioda může zničit nebo poškodit elektrickou součást.

Mnoho multimetrů má dvě nastavení pro testování proudu: jedno se používá pro proudy od 300 mA do 10 ampér a druhé se používá pro proudy menší než 300 mA. Chcete-li otestovat proud, musíte přerušit obvod a zapojit multimetr do série s ním, zatímco jím protéká proud. V případě desek plošných spojů - desek plošných spojů - je proudový test nemožný, protože obvod nelze přerušit. Místo toho provedete měření napětí a vydělíte jej měřením stejnosměrného odporu. DC se používá v nízkonapěťových aplikacích. Zatímco multimetr může testovat řadu měření, musí být vodiče zapojeny do správných zásuvek, aby nedošlo ke zranění osob nebo poškození elektrickým proudem.

Zdroj: Sponzorovaný článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů