Pátek, 26. dubna 2024

Spory s Polskem o těžbu v dole Turów se táhnou už šest let

Spory s Polskem o těžbu v dole Turów se táhnou už šest let

Výběr událostí kolem česko-polského sporu o rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów (do Prahy dnes přijede polský premiér Mateusz Morawiecki, který bude jednat se svým českým protějškem Petrem Fialou (ODS); podle neoficiálních informací ČTK by mohli premiéři obou sousedních zemí podepsat smlouvu o podmínkách těžby v polském hnědouhelném dole Turów u českých hranic):

20. ledna 2016 - Hejtman Libereckého kraje Martin Půta uvedl, že připravované rozšíření dolu Turów u česko-polské hranice ohrožuje zásoby pitné vody na Liberecku. Pokud se naplní černé scénáře, odhadují se náklady na zajištění náhradního zásobování oblastí vodou s doprovodnými náklady až na tři miliardy korun.

18. února 2016 - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) řekl, že požadavky ČR ohledně dolu Turów Varšava splnila. Polsko podle něj deklarovalo, že projekt rozšíření dolu není definitivně schválen. Polská strana se podle Brabce zavázala, že doplní informace a bude s ČR postupovat společně.

12. prosince 2016 - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání s polskou premiérkou Beatou Szydlovou oznámil, že vznikla česko-polská pracovní skupina, která věc posuzuje.

22. srpna 2019 - Polsko uznalo pochybení při posuzování územního plánu města Bogatyně u dolu Turów. Polská strana nečekala na řádné ukončení mezinárodních konzultací ke změnám územního plánu a nezohlednila připomínky České republiky.

15. listopadu 2019 - České ministerstvo životního prostředí vydalo ve spolupráci s Libereckým krajem a Českou geologickou službou nesouhlasné stanovisko k rozšiřování dolu Turów. V případě, že by se polská strana rozhodla přesto těžbu rozšířit, ČR požadovala například finanční kompenzace případných škod nebo vznik těsnicí stěny, která by bránila odtoku podzemních vod.

19. prosince 2019 - Ekologická organizace Greenpeace ČR obvinila polskou firmu PGE, že chce obejít nesouhlas ČR s rozšířením dolu. Greenpeace uvedla, že firma požádala o prodloužení povolení k těžbě, které mělo skončit v dubnu 2020, o šest let.

28. ledna 2020 - Radní Libereckého kraje Jiří Löffelmann (SLK) oznámil, že Polsko otevřelo cestu k rozšíření dolu. Uvedl, že regionální ředitelství ochrany životního prostředí ve Vratislavi vydalo rozhodnutí v procesu EIA (posuzování vlivů na životní prostředí), které se záměrem souhlasilo.

24. března 2020 - Polské ministerstvo životního prostředí prodloužilo koncesi státní elektrárenské společnosti PGE na těžbu v dole Turów o šest let.

25. června 2020 - Ministr Brabec řekl, že Polsko nedodrželo v případě přeshraničního jednání o rozšíření dolu některé evropské směrnice a ČR nedostala o záměru všechny požadované informace. Právníci proto navrhli podat podnět k Evropské komisi (EK), která měla rozhodnout, zda ve věci podá žalobu k Soudnímu dvoru EU.

27. července 2020 - Vláda rozhodla, že ČR kvůli rozšíření dolu Turów osloví Evropskou komisi, ministerstva životního prostředí a zahraničí podala podnět k EK koncem září 2020.

1. října 2020 - Ministři zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a Zbigniew Rau se shodli na tom, že obě země mají zájem dál přímo jednat o řešení situace.

9. prosince 2020 - MŽP uvedlo, že reakce Polska na požadavky ČR ohledně pokračování těžby je nedostatečná a nelze ji akceptovat.

17. prosince 2020 - EK dala částečně za pravdu ČR, když dospěla k závěru, že Polsko nesprávně posuzuje vliv dolu na životní prostředí a nedostatečně informovalo o záměrech sousední státy.

22. ledna 2021 - Saské město Žitava (Zittau), které leží u hranice s ČR a Polskem, kvůli polským plánům na prodloužení a rozšíření těžby v dole podalo stížnost Evropské komisi. Žitavská radnice se obává znečištění jemnými prachovými částicemi, hluku, pohybů půdy a znečištění vod.

12. února 2021 - České MZV po Petříčkově jednání ve Varšavě uvedlo, že ČR požaduje po Polsku kvůli rozšíření dolu vybudovat ochranný val proti prachu či kompenzace za úbytek vody v oblasti. Zároveň chce pokračovat v jednáních o vybudování náhradních vodních zdrojů, vytvořit fond k financování menších ochranných projektů a zřídit mezivládní komisi k vyhodnocování dopadů těžby.

26. února 2021 - MŽP oznámilo, že ČR podala k Soudnímu dvoru EU žalobu na Polsko kvůli rozšiřování těžby v Turówě.

6. dubna 2021 - Varšava soudní dvůr požádala, aby zamítl žádost ČR o pozastavení těžby.

28. dubna 2021 - Polský ministr životního prostředí Michal Kurtyka prodloužil provozovateli dolu Turów povolení k těžbě až do roku 2044. České ministerstvo životního prostředí uvedlo, že ČR s prodloužením těžby nesouhlasí.

21. května 2021 - Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v dole Turów. Zákaz těžby bude platit až do vynesení konečného rozsudku, oznámil soud.

24. května 2021 - Polský premiér Mateusz Morawiecki řekl, že jeho země těžbu nezastaví. Přerušení prací v dole a provozu sousední elektrárny by podle něj bylo "ekologickou a energetickou katastrofou".

9. června 2021 - Evropská komise informovala, že se zapojí do žaloby na Polsko, kterou podala ČR k Soudnímu dvoru EU.

15. června 2021 - ČR požádala Soudní dvůr Evropské unie, aby Polsku udělil pokutu pět milionů eur (asi 127 milionů korun) za každý den, kdy bude pokračovat těžba v Turówě.

17. června 2021 - Jednali český a polský ministr životního prostředí. Richard Brabec po jednání řekl, že ČR chce minimalizovat či zcela omezit negativní dopady těžby na české území.

5. září 2021 - Polský premiér Morawiecki řekl, že spor kvůli rozšíření dolu Turów se odehrává ve stínu blížících se parlamentních voleb v ČR. Předseda polské vlády také prohlásil, že česká strana v této při podnikla nepřiměřené kroky.

20. září 2021 - Soudní dvůr EU unie vyměřil Polsku pokutu půl milionu eur (přes 12 milionů korun) denně za to, že nezastavilo těžbu. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne příkazu soudu a práce v dole ukončí. Morawiecki označil verdikt za naprosto špatný a řekl, že Varšava se bude bránit. Polský premiér kvůli sporu kolem Turówa také zrušil cestu na summit v Budapešti, kterého se zúčastnil i český premiér Andrej Babiš (ANO).

30. září 2021 - Ministr Brabec novinářům řekl, že smlouva ČR a Polska, řešící fungování dolu Turów a jeho dopady na české obce je v podstatě hotová. Hlavním rozporem je podle něj odlišný názor obou zemí na délku trvání smlouvy.

26. října 2021 - V polské vládě skončil ministr životního prostředí Kurtyka, důvodem byly podle serveru onet.pl chyby, které vedly ke konfliktu s ČR. Novou ministryní se stala Anna Moskwová.

5. listopadu 2021 - ČR a Polsko se vrátily k jednacímu stolu, do Prahy dorazila nová ministryně Moskwová. Jednání pak pokračovala telefonicky.

16. listopadu 2021 - České MŽP uvedlo, že další polský návrh dohody o dolu je pro ČR nepřijatelný.

9. prosince 2021 - Polská ministryně životního prostředí Moskwová označila za jeden z klíčových prvků připravované dohody s ČR o Turówu závazek české strany, že stáhne žalobu, kterou podala na Polsko u Soudního dvora Evropské unie.

6. ledna 2022 - Premiér Morawiecki se rozhodl zahájit proces odvolání polského velvyslance v ČR. Podle varšavských médií to bylo kvůli rozhovoru ambasadora Miroslawa Jasińského se stanicí Deutsche Welle. V něm diplomat mimo jiné řekl, že ve vývoji sporu mezi Prahou a Varšavou ohledně hnědouhelného dolu Turów "šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu - a to především na polské straně".

18. ledna 2022 - Ve Varšavě jednala nová česká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL), která do úřadu nastoupila 17. prosince. Podrobnosti k několikahodinové diskusi o smlouvě, která má stanovit kompenzace škod, které provoz dolu způsobí na českém území, nesdělila.

19. ledna 2022 - Ministryně Moskwová v polském rozhlasu uvedla, že pokud se česká vláda s Polskem dohodne na podmínkách smlouvy, ČR rychle stáhne žalobu. Její česká kolegyně Polákům oznámila, že ČR návrh smlouvy zkoumá.

22. ledna 2022 - Ministryně životního prostředí Hubáčková řekla, že ČR trvá na náhradě 50 milionů eur za škody způsobené těžbou v dole Turów u českých hranic. Polsko nabídlo 40 milionů eur. Spor s polskou stranou trvá také v požadavku na desetiletou délku soudního dohledu, Poláci chtějí dvouletý, uvedla také Hubáčková.

27. ledna 2022 - Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády řekl, že dohodu o Turówu s Polskem zatím není možné podepsat. Dvěma hlavními problémy zůstávají výše finančních kompenzací a délka soudního dohledu. Jednání budou pokračovat pravděpodobně i mezi premiéry obou zemí. Fiala také řekl, že jednání o Turówu lze podle něj dovést k dohodě v řádu několika týdnů.

31. ledna 2022 - Polský prezident Andrzej Duda podepsal rozhodnutí o odvolání velvyslance v České republice. Premiér Morawiecki zahájil proces odvolání Miroslawa Jasińského z Prahy na začátku roku, média jeho krok tehdy dala do souvislosti s výroky ambasadora ohledně dolu Turów v rozhovoru se stanicí Deutsche Welle, ve kterém diplomat kritizoval jednání polské strany.

Zdroj obr.: https://cs.wikipedia.org/

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů