Sobota, 27. dubna 2024

PAP: Polský soud zrušil rozhodnutí umožňující prodloužit těžbu v dole Turów

PAP: Polský soud zrušil rozhodnutí umožňující prodloužit těžbu v dole Turów

Polský správní soud dnes zrušil platnost posouzení vlivu těžby v dole Turów na životní prostředí, které umožnilo prodloužení prací v dole poblíž hranic s Českem. Rozhodnutí však podle soudu není důvodem k zastavení těžby, informovala agentura PAP. Ekologické organizace rozhodnutí, které je zatím nepravomocné, přivítaly.

Právě na základě posouzení EIA polské ministerstvo životního prostředí prodloužilo povolení pro fungování hnědouhelného dolu, který kritizují ekologové i obyvatelé z okolí, až do roku 2044.

Varšavský správní soud se zabýval žalobami českých, německých a polských ekologů a německých pohraničních obcí ohledně rozhodnutí státního úřadu ochrany životního prostředí pokračování těžby povolit. Výhrady se týkají mimo jiné zprávy investora o vlivu na životní prostředí, na jejímž základě úřad rozhodl.

Soud námitkám týkajícím se životního prostředí vyhověl a rozhodnutí úřadu zrušil. Podle soudce Jaroslawa Luczaje soud "souhlasil s podněty ekologických subjektů týkajícími se dopadů spalování těžených paliv", nicméně "hodnocení soudu se netýkalo státní energetické politiky". Verdikt tedy "není důvodem pozastavit fungování nebo dokonce zavřít důl Turów", řekl Luczaj podle PAP.

Zrušení EIA přivítali ochránci životního prostředí i další organizace včetně zástupců obyvatel okolních obcí, kteří pokračující těžbu dlouhodobě kritizují.

"To je selhání na straně provozovatele dolu, který zhodnocení dopadů na podzemní vodu, půdu a další složky životního prostředí předložil ve velmi zkreslené podobě. Újma na životním prostředí ve zprávě EIA byla podhodnocena," uvedla ke dnešnímu rozhodnutí právnička Laura Otýpková z expertní skupiny Frank Bold, která se podílela na žalobě.

Důl leží nedaleko území Libereckého kraje a v minulosti byl předmětem sporů mezi Českem a Polskem. Spor obou zemí o dopady těžby svého času vedl Prahu až k podání žaloby na Varšavu u Soudního dvora Evropské unie, který Polsku uložil pokutu ve výši půl milionu eur denně za neuposlechnutí příkazu zastavit těžbu. Spor nakonec urovnala dohoda vlád obou zemí. Její součástí se staly kompenzace, které zaplatilo Česku před dvěma lety Polsko a firma PGE, jíž důl a sousední elektrárna patří. Polská strana také nechala vybudovat u dolu podzemní stěnu, aby neodtékala voda.

Podle ekologů jsou však polská opatření nedostatečná a důl by bez platného posouzení vlivu na životní prostředí neměl dál fungovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů