Pátek, 26. dubna 2024

EK vyšetřuje praktiky při nakládání s vozidly s ukončenou životností

EK vyšetřuje praktiky při nakládání s vozidly s ukončenou životností

Evropská komise (EK) v koordinaci s britským antimonopolním úřadem provedla neohlášené inspekce v několika firmách a organizacích působících v automobilovém sektoru. Důvodem je možné porušování antimonopolních pravidel při nakládání s vozidly s ukončenou životností, uvedla dnes EK ve své zprávě.

Úřady neupřesnily, kterých podniků a organizací se vyšetřování týká. Britský antimonopolní úřad ve své zprávě uvedl, že má podezření na praktiky narušující hospodářskou soutěž, které se týkají mnoha výrobců vozidel a některých odvětvových organizací.

"Tyto praktiky souvisejí s dohodami o recyklaci starých či odepsaných vozidel, která se v odvětví označují jako vozidla s ukončenou životností, " sdělil britský úřad. Upozornil, že tato vozidla jsou klasifikována jako odpad, obvykle kvůli poruchám souvisejícím s jejich stářím či s nehodami.

Evropská komise ve své zprávě zdůraznila, že provedení inspekcí neznamená, že se firmy skutečně provinily porušením antimonopolních pravidel. Nepředjímá ani výsledek vyšetřování. Pokud EK zjistí porušování antimonopolních pravidel, může v krajním případě vyměřit pokutu až do deseti procent ročních tržeb firmy a nařídit úpravu jejích obchodních praktik.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů