Pátek, 19. dubna 2024

Německo vyřešilo ekologické spory, chce zrychlit stavby větrných elektráren

Německo vyřešilo ekologické spory, chce zrychlit stavby větrných elektráren

Německo uzavřením ekologického sporu mezi ministerstvy hospodářství a ochrany životního prostředí učinilo krok ke zrychlení výstavby pevninských větrných elektráren. Dnes to na společné tiskové konferenci oznámili ministr hospodářství Robert Habeck a ministryně ochrany životního prostředí Steffi Lemkeová. Spor se týkal především ochrany druhů.

"Výhrady před lety vedly k nešťastnému zauzlení, dnes jsme ale ten uzel rozmotali," řekl Habeck. Oba ministři se shodli, že urychlení výstavby nových větrných elektráren je nejen důležité na cestě k uhlíkové neutralitě, ale ve světle ruské invaze na Ukrajinu je to nezbytné pro energetickou bezpečnost Německa.

Obě ministerstva měla ještě za předchozí vlády kancléřky Angely Merkelové odlišný postoj k souladu výstavby a ekologie, především pak mezi potřebou záborů půdy a ochranou přírodních druhů. Výsledkem tak byly zamítnuté projekty větrných elektráren. To by nyní mělo být minulostí.

"Díky naší dohodě bude možná tolik potřebná rychlá výstavba větrných elektráren za dodržení nejvyšších ekologických standardů ochrany," řekla Lemkeová. Jedním z klíčových bodů je příprava prvních celoněmeckých standardů pro ověřování a vyhodnocování rizik srážky ptáků s listy větrných turbín. Habeck v této souvislosti zmínil i technická řešení, která by kolizím měla bránit.

Německo chce do roku 2030 získávat až 80 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů a do roku 2035 až sto procent, nyní tento podíl činí asi 40 procent. Současné tempo výstavby větrných parků je pro takové plány pomalé, na což Habeck a také energetické a strojírenské svazy opakovaně upozorňují.

Německo loni vybudovalo 484 pevninských větrných elektráren s instalovaným výkonem 1925 megawattů, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst nově instalovaného výkonu o 35 procent. Na moři v loňském roce nevznikly žádné německé větrné elektrárny. Německo předpokládá, že každá spolková země uvolní pro zdroje energie z větru dvě procenta plochy.

Aleš Zápotocký

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů