Čtvrtek, 18. dubna 2024

Španělské bary musí nabízet kohoutkovou vodu v karafě, ukládá zákon o odpadech

Španělské bary musí nabízet kohoutkovou vodu v karafě, ukládá zákon o odpadech

Restaurace a bary ve Španělsku musí nově dát zákazníkovi zdarma v karafě kohoutkovou vodu, když o to požádá. Vyplývá to ze zákona o odpadech, který vstoupil v platnost v neděli a jehož cílem je mimo jiné snížit spotřebu jednorázových plastů. Několik opatření tohoto zákona začne platit od ledna 2023, od kdy například budou muset větší obchody s potravinami umožnit zákazníkům nákup potravin do vlastních obalů a nádob. Informoval o tom španělský deník ABC.


Kohoutkovou vodu v karafách mnohde v Evropě už restaurace nabízejí s cílem omezit spotřebu balené vody, a tudíž i plastů. V některých státech už je to povinné, například v Itálii a nyní také ve Španělsku. V jiných zemích je to už ale běžná praxe i bez zákona.

Nový španělský zákon o odpadech také například ukládá obcím nad 5000 obyvatel rozšířit třídění odpadu plastového, papírového či skleněného také o bioodpad, menší obce budou muset tuto povinnost splnit do konce příštího roku.

Od ledna 2023 budou muset obchodníci s potraviny s plochou 400 metrů čtverečních a větší prodávat na pětině plochy zboží bez primárního obalu, prodávané volně ložené nebo do opakovaně použitelných obalů. Kromě toho budou muset akceptovat opakovaně použitelné obaly, které si zákazníci sami přinesou - sáčky, lahve či plastové krabičky. Obchodník bude nicméně moci odmítnout potravinu do takové nádoby dát, pokud se mu nebude zdát čistá, napsal deník ABC.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů