Pátek, 19. dubna 2024

Nově rekonstruovaná výrobna TAP v Brně společnosti FCC Česká republika, s.r.o.

Nově rekonstruovaná výrobna TAP v Brně společnosti FCC Česká republika, s.r.o.

Počátkem dubna 2022 uvedla společnost FCC Česká republika do provozu modernizované zařízení na výrobu tuhého alternativního paliva z odpadů (TAP). Nachází se na provozovně Brno, kde FCC vyrábí TAP pro cementářský průmysl již od roku 2001.

Hlavním impulsem pro obměnu technologie byl nový zákon o odpadech, který vstoupil v platnost počátkem minulého roku. Na jeho základě už není možné skládkovat zbytkový výmět z třídění separovaného komunálního odpadu a je potřeba ho využívat pouze energeticky. Uplatnění výmětů ve spalovnách SKO je však poměrně problematické. Jednak kvůli vysoké výhřevnosti, ale hlavně z důvodu relativně vysokého obsahu chloru, resp. PVC.

Řešení spočívá ve využití tohoto odpadu pro výrobu TAP. Vyžaduje ale drticí linku vybavenou speciálním optickým separátorem, který dokáže částice PVC z drceného odpadu odstranit. Jen v takovém případě je výrobce TAP při použití výmětů ve větším množství schopen plnit kvalitativní podmínky, které jsou na TAP kladené ze strany odběratelů.


3

Nově instalovaná linka je vybavena ověřenými drtiči od společnosti Lindner Recyclingtech. Optický NIR separátor PVC a elektromagnetický separátor jsou od německého výrobce Steinert. Dodávku dopravníků, ocelových konstrukcí a kompletaci celé linky vč. elektroinstalace, řídicího systému a dalších komponent provedla společnost Bluetech. Kromě automatické separace PVC přinese modernizovaná technologie i další benefity, jako jsou navýšení výrobní kapacity, nižší jednotková spotřeba elektřiny, snazší údržba a zvýšení provozní spolehlivosti.

4

Součástí zařízení na výrobu TAP v Brně zůstává i druhá linka, s jednostupňovým drcením strojem Vecoplan, která zde byla instalována v roce 2014. Ta je využívána především pro jednodruhové odpady s vysokou vstupní čistotou. Obě linky byly v rámci rekonstrukce vybaveny moderním protipožárním systémem Firefly, který v toku nadrceného materiálu detekuje horké částice a jiskry a v první fázi provádí preventivní lokální hašení bez nutnosti přerušení provozu.

5 6

Celková investice do nové technologie představuje přibližně 45 mil. Kč. Pořízení vlastních drtičů bylo podpořeno dotací ve výši 30 % v rámci výzvy Úspory energie z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-2020.

Modernizace zařízení TAP v Brně přispěje k navýšení podílu energeticky využívaných odpadů, v souladu s cíli odpadového hospodářství nového zákona o odpadech. Kromě zpracování výmětů z vlastních dotřiďovacích linek bude FCC schopna tuto službu nově nabídnout v širším měřítku i dalším provozovatelům v regionu.

Zdroj: Česká asociace odpadového hospodářství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů