Čtvrtek, 28. března 2024

Studie: EU potřebuje recyklovat, aby měla kovy na rozvoj ekologických projektů

Studie: EU potřebuje recyklovat, aby měla kovy na rozvoj ekologických projektů

Evropská unie bude mít pravděpodobně nedostatek lithia, kovů vzácných zemin a dalších kovů nutných ke snížení emisí oxidu uhličitého. Recyklace by ale měla do roku 2040 pomoci tento nedostatek odstranit. Vyplývá to ze studie belgické univerzity KU Leuven vypracované pro průmyslovou skupinu Eurometaux.


Globální transformace energetického sektoru podle studie pokračuje rychleji než rozvoj nových těžebních projektů. Problém je teď vážnější kvůli nedávným snahám EU snížit svou energetickou závislost na Rusku. Největší problémy by do roku 2035 mohly být u mědi, kobaltu, lithia, niklu a vzácných zemin.

Závazek EU snížit čisté emise skleníkových plynů do roku 2050 téměř na nulu bude vyžadovat velké množství kovů a minerálů k výrobě elektrických aut a větrných turbín. Podle studie bude EU do roku 2050 potřebovat 35krát více lithia a sedmkrát až 26krát více kovů vzácných zemin, které se používají v bateriích pro elektromobily a v motorech.

"Evropa se musí urychleně rozhodnout, jak překlene hrozící nedostatek dodávek primárních kovů," uvedla hlavní autorka studie Liesbet Grégoirová.

Produkce kovů v Číně a v Indii závislá na uhlí bude dominovat růstu globálních rafinačních kapacit u kovů nutných pro baterie a u kovů vzácných zemin. Evropa je také závislá na Rusku v dodávkách kovů, jako je hliník, nikl a měď, poznamenala agentura Reuters.

Recyklace pomůže zmírnit nedostatek, ale až od roku 2040, kdy bude dost materiálu z ojetých aut a dalších zastaralých zařízení, jako jsou větrné turbíny, uvádí studie. Do roku 2050 by tak 40 až 75 procent kovů nutných pro čistou energii v Evropě mohlo pocházet z recyklace, pokud se bude v Evropě nyní intenzivně investovat.

Evropské sdružení producentů kovů Eurometaux je zastřešujícím sdružením producentů neželezných kovů a firem zaměřených na recyklaci těchto kovů v Evropě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů