Středa, 24. dubna 2024

CHUK vyrábí 5000 tun vodíku denně Protonovou metodou

CHUK vyrábí 5000 tun vodíku denně Protonovou metodou

Společnost Clear Hydrogen UK vyrábí 5,000.000 kg vodíku denně pomocí Protonovy metody

Společnost Clear Hydrogen UK Ltd. (CHUK) s potěšením oznamuje rozšíření své dohody se společností Proton Technologies.

Společnost Proton má nejlevnější metodu výroby čistého vodíku, která je nejšetrnější k životnímu prostředí a nejlevnější metodou výroby vodíku.

Plán počítá s výrobou čistého vodíku ze stárnoucích britských ropných ložisek na moři a současně se sekvestrací obrovských množství CO2 jako pevného uhličitanu v rámci stejných systémů.

V roce 2021 investovali zakladatelé společnosti CHUK do společnosti Proton 3,7 milionu kanadských dolarů, aby získali licenci na výrobu 20 tun vodíku denně pro použití ve Velké Británii a Irsku. Dnes oznámené rozšíření je 250x větší, což dává předpokládanou celkovou hodnotu licence až 925 milionů CAD pro 5000 tun denně. Podmínky zahrnují, že 45% podíl ve společnosti CHUK připadne společnosti Proton, která bude týmu společnosti CHUK poskytovat zvýšenou technickou podporu a dohled nad řízením. Dva ze zakladatelů společnosti CHUK se rovněž stanou členy představenstva společnosti Proton.

Předseda společnosti CHUK Hertford King k tomu uvedl následující: "Těšíme se na pracovní místa a ekonomickou jistotu, kterou Spojenému království přinese využití nízkonákladové technologie společnosti Proton, uhlíkově negativní technologie, která využije zařízení, majetek, znalosti v oblasti offshore a lidi, kteří již podporují výrobu energie v oblasti pobřežních vod. Naším záměrem je, aby se společnost CHUK stala důležitou součástí úsilí Spojeného království o dosažení nízkouhlíkové energetické nezávislosti, a naše dohoda se společností Proton je velkým krokem, který nám pomůže tohoto cíle dosáhnout."

Předseda představenstva společnosti Proton Technologies Grant Strem řekl: "Naším posláním je rozšířit tuto nesmírně škálovatelnou technologii čisté energie po celém světě tak rychle, jak si to budeme moci dovolit. Rádi spolupracujeme s rozhodnými a schopnými skupinami, jako je CHUK, abychom naplnili dohody o odběru, které jsou již v pokročilém stadiu jednání. Přizpůsobení hardwarových řešení společnosti Proton pro použití na moři je v technických možnostech odborníků ve Spojeném království a toto partnerství se společností CHUK je dobrou zprávou pro životní prostředí a britskou ekonomiku obecně. Energetický sektor dosahuje ročně zhruba 10 bilionů dolarů. Očekáváme, že budeme vyrábět vodík s nižšími energetickými náklady než zemní plyn; důsledky této skutečnosti jsou značné."

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů