Čtvrtek, 25. dubna 2024

Limity recyklace papíru aneb není papír jako papír

Limity recyklace papíru aneb není papír jako papír

Modré kontejnery všichni známe. Házíme do nich papír, který poté putuje k recyklaci. Málokdo ale papírový odpad třídí správně. Recyklace má svá omezení a u papíru to platí dvojnásob. Některé druhy papíru zkrátka třídit už nelze. I tak se ale v modrých kontejnerech často nachází a ztěžují tak následnou práci na třídící lince.

Sedm životů

Kvalita papíru sbíraného k recyklaci hraje důležitou roli v tom, jak efektivně může být recyklován. Čím vyšší je kvalita papíru, tím více papíru lze z jeho recyklovatelných vláken vyrobit. Papír však lze recyklovat pouze sedmkrát (někdy i méně), než se jeho vlákna stanou příliš slabými a krátkými na to, aby z nich bylo možné vyrobit další výrobek. Opotřebení způsobené různými recyklačními procesy - sběrem, odbarvováním, opětovným zpracováním - snižuje výtěžnost každého dalšího kola recyklace.

Již příliš recyklovaný papír (například ruličky od toaletního papíru nebo plata od vajec) se dříve musel házet do směsného odpadu. Kvůli slabým vláknům, už se nedal dále recyklovat, technologie však pokročily a nyní má spotřebitel na výběr - směsný či papírový odpad - obojí je správně. Dobrá zpráva je, že tento druh papíru se velice rychle rozloží, a proto ho můžete vyhodit třeba i na kompost. Další možností je zkusit nevyužitá plata od vajec nabídnout například farmářům pro další využití.

Není papír jako papír

Už víme, že papír se recyklovat dá, ale jen v omezeném množství. Některé druhy papíru ale nelze recyklovat vůbec.

Balicí papír má sice v názvu slovo ,,papír", ale to automaticky neznamená, že může být vždy recyklován. Některé druhy balicího papíru recyklovat lze, mnoho z nich ale ne. Je to tak kvůli příměsím, jako jsou třpytky, metalické povrchy, flitry, fólie, umělé textury, lepicí dárkové etikety nebo plast. Nelze jej recyklovat ani v případě, že byl zalaminován nebo má na sobě ještě spoustu zbytků lepicí pásky, stuh a mašlí. To vše je totiž z plastu.

Voskovaný/impregnovaný papír je z každé strany pokryt tenkou vrstvou vosku (či podobnou látkou zajišťující impregnaci). Díky tomu je odolný vůči vlhkosti a má nepřilnavý povrch. Většina voskovaného papíru je potažena parafínem, který je bezpečný pro potraviny a který se vyrábí buď z ropy, nebo z rostlinného oleje. Některé značky voskového papíru používají také sójový olej.

Voskové papíry, které používají rostlinný nebo sójový olej, jsou sice ekologičtější variantou, recyklovat však nejde. V praxi se jedná například o kelímky na horké nápoje, pečící papír

Znečištěný či mokrý papír do kontejneru na papír také nepatří. Takový papír už se bohužel třídit nedá. Krabice od pizzy, pokud je mastná se bohužel také už nedá zrecyklovat. Stejně tak to platí i o použitých papírových utěrkách, ubrouscích a kapesnících.

Účtenky z obchodu se v naprosté většině případů tisknou na tzv. termopapír, i ten do modrého kontejneru nepatří.

Pokud se potřebujete zbavit knih a nevíte, kam s nimi, nevyhazujte je všechny do modrého koše. Pokud jich je více, obraťte se na nejbližší sběrný dvůr. Sběrné dvory Pražských služeb najdete na psas.cz Do kontejneru se nevyhazují ani jakékoli knihy v pevné vazbě. Knihy v papírové vazbě, skripta atd. můžete vyhodit celé, ale v omezeném množství.

Zdroje:

https://www.treehugger.com/can-wax-paper-be-recycled-5200276

https://www.treehugger.com/is-wrapping-paper-recyclable-5075370

By Pražské služby

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů