Pátek, 19. dubna 2024

V Olomouci bude sběrové místo pro staré věci, které ještě mohou posloužit

V Olomouci bude sběrové místo pro staré věci, které ještě mohou posloužit

Obyvatelé Olomouce budou moci od května odnášet na sběrové místo v Andělské ulici na Nových Sadech zbytečné věci ze svých domácností, které ještě někdo jiný může využít. Například nádobí, sportovní potřeby či staré hudební nástroje díky tomu neskončí na skládce. Tuto novou službu si lidé mohou vyzkoušet v sobotu při dni otevřených dveří v areálu technických služeb v Libušině ulici. ČTK to dnes sdělil primátorů náměstek Otakar Bačák (spOLečně).

"Jde o to podpořit myšlenku recyklace v širším slova smyslu, kdy něco, co původní majitel už nepotřebuje, nemusí skončit na skládce, ale být k užitku někde jinde, pro někoho jiného. Proč vyhazovat staré, ale funkční věci, když někomu jinému mohou udělat radost a ještě dobře sloužit," zdůvodnil Bačák zprovoznění takzvaného re-use centra.

TIP: Všechna Reuse centra v ČR najdete přehledně v mapě projektu www.KAMsNIM.cz

Nashromážděné věci budou v sobotu v areálu v Libušině ulici k dispozici dalším lidem, kteří si je odvezou za dobrovolný příspěvek. K mání bude kuchyňské nádobí, nářadí, hračky, sportovní potřeby, knihy, dekorace do domácností, hudební nástroje, kočárky, kufry, tašky a nečalouněný nábytek. "Nakoupit je bude možné během celého sobotního dne otevřených dveří. A co je důležité, celý výtěžek věnujeme Lesům města Olomouce na výsadbu stromů," uvedl ředitel Technických služeb města Olomouce Pavel Dostál.

Předměty z domácností, které si lidé 30. dubna neodvezou, budou přemístěny do areálu technických služeb v Andělské ulici, kde bude od května fungovat re-use centrum.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů